ШАНС. Білі витинанки на чорному тлі виглядали так чисто, щемко і зворушливо серед барвистого розмаїття виставкової зали  «Експоцентр» Чернігівської регіональної торгово-промислової палати, що всі присутні мимоволі притишували ходу. А поруч на столику стояло фото, яке сколихнуло спогади трирічної давності: від маленької танцівниці Настусі Лалєтіної тоді не можна було відвести очей: у біленькій сукенці з  пишною спідничкою, гарненьких черевичках, з «дорослою» зачіскою та сяючими очима. Разом з партнером – Дмитриком Лобановим вони були схожі на двох безтурботних метеликів, котрі пурхали над музикою, світом і обставинами. Багато глядачів у залі обласної філармонії не могли стримати сліз, адже семирічна дівчинка танцювала на інвалідному візку…

Звісно, після виступу захотілося поспілкуватися з цими дітьми. Настина мама Марина розповіла, що її донька  народилася абсолютно здоровою, але у п’ятирічному віці застудилася, після чого у неї віднялися ручки й ніжки. Після тривалого лікування ручки запрацювали, але ходити дівчинка так і не змогла. Мама з бабусею, котрі виховують Настусю, роблять усе можливе, аби вона комфортно почувалася серед здорових ровесників. Весела, жвава і доброзичлива дівчинка має багато друзів. «Це дуже важливо, коли діти дружать, навчаються співчувати і розуміти своїх ровесників з особливими потребами. Тоді вони виростуть справжніми людьми», — зауважила мама Дмитрика.

Не важко здогадатися,  якою була найзаповітніша мрія Настусі усе її невеличке життя. І знайшлися люди, котрі допомагають її здійснити. Насамперед, це  Чернігівське міське громадське об’єднання інвалідів «Шанс» та її керівник Світлана Федорова, котра дуже багато зробила для Лалєтіних. Приміром, знайшла меценатів, завдяки яким дівчинка мала змогу побувати в Криму і пройти лікування дельфінотерапією. То був перший успіх: ніжки почали згинатися в колінцях. А нещодавно лікарі «Охматдиту» прооперували Настусю і тепер є надія, що дівчинка нарешті зможе ходити.

У день операції друзі маленької танцівниці дуже переживали за неї. Тож молитвою дітей із «Шансу» за одужання їх життєрадісної подружки і стали витинанки, котрі привертали до себе увагу в «Експоцентрі»: дерева, квіти, зорі, птахи, янголи, звірята – той світ, який Настя бачила на відстані, зі свого візка, не маючи змоги до нього дотягнутися… Усі, хто підходив подивитися на те диво ближче, зупинялися на кілька хвилин, щоб побажати аби доля була прихильною до маленької дівчинки.

«Зараз Настуся вдома, її ніжки ще в гіпсі, однак лікарі говорять, що операція минула успішно, — розповіла останні новини Світлана Федорова. – Попереду – довгий шлях до одужання, але перші кроки на ньому вже зроблено».