Людмила ОЛТАРЖЕВСЬКА
для «Урядового кур’єра»

З 26 вересня по 2 жовтня у столиці проходив ІІІ Фестиваль молодої режисури імені Леся Курбаса. На різних театральних майданчиках Києва та Черкас глядачі переглянули 12 вистав. «Цей фестиваль і те, що в його афіші є стільки прізвищ, обнадіює, — каже мистецтвознавець Ганна Липківська. — Ще кілька років тому про таку кількість учасників не можна було і мріяти».

Відкрився фестиваль казкою-грою «Не хочу бути собакою», яку в Театрі юного глядача на Липках поставила Олександра Сенчук. Студентка Леся Танюка, яка закінчила виш лише три роки тому, вже має у своєму активі чимало вистав у різних театрах. А після фестивалю отримала запрошення від головного режисера Харківського ТЮГу Олександра Ковшуна, який вірить, що робота Саші в його театрі буде не менш успішною.

Дві вистави учасники фестивалю переглянули у Черкасах: «Лєна» у постановці Тамари Трунової та «Історія про людину, з якою трапилася історія» Антона Романова. Обидві в афіші форуму подані під грифом «Українська нова драма», і цей факт посилює той оптимізм, про який говорила пані Липківська. Документальну драму «Диплом» презентував  на фестивалі Сашко Брама. «Вистава — акція протесту, акт самоосмислення», — так характеризують цей спектакль його учасники, які пропонують глядачеві замислитися над проблемами сучасної освіти.

Івано-франківський театр показав притчу за мотивами п’єси Еріка-Емманюеля Шмітта «Готель двох світів» (режисер — Олександр Пастух). Свої роботи представили режисери Стас Жирков, Тарас Шевченко, Дмитро Морозов, Олександра Правосуд, Дмитро Весельський…

Особливістю цьогорічного форуму була також «Школа професійного глядача» — після закінчення дійства кожну виставу обговорювали.

«На перший погляд, фестиваль камерний, — каже співкуратор фестивалю Ірина Чужинова. —  Більшість його подій відбуваються на малих сценах театрів. Але саме на цих майданчиках нині народжується театр завтрашнього дня. Тож уже за кілька років всі імена цього форуму неодмінно з’являться на афішах провідних українських театрів, і саме цим режисерам до снаги підкоряти європейські фестивалі».