«Працівники комунального підприємства, яке експлуатує сміттєзвалище біля села Грибовичі, останні три роки не пускали туди державних екоінспекторів», — сказав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, коментуючи на брифінгу в Будинку уряду пожежу й загибель трьох рятувальників у Львівській області. Нагадаємо, що саме під Грибовичі роками звозили тверді побутові відходи зі Львова й околиць.

Посадовець заявив, що не виправдовує співробітників Держекоінспекції, цей орган працює неефективно, тому його докорінно реорганізуюють. Хоча, знову повертаючись до Грибовичів, зазначив: «По львівському сміттєзвалищу інспекція мала кілька судових спорів з комунальним підприємством, котре відповідає за звалище. І поки тривали розгляди, туди роками звозили сміття, зокрема й не зовсім побутові відходи».

Додам від себе, що тривалий час в екоінспекції були справді зв’язані руки, оскільки за останні два роки двічі, мотивуючи потребу захистити бізнес від тиску і хабарників, оголошували мораторій на екологічні й інші перевірки. Про те, що гільйотина — не кращий спосіб боротися з головним болем, а також про небезпечні наслідки таких мораторіїв наша газета неодноразово попереджала свого часу, зокрема у статті «Кому захищати довкілля» від 14 січня 2015 року. Стосовно необхідності невідкладного відновлення, а ще краще — суттєвого поліпшення моніторингу стану небезпечних екологічних об’єктів й потреби у створенні дієвого механізму швидкого реагування на надзвичайні ситуації «УК» писав у статті «Чи готові ми до нових катастроф» від 3 грудня 2015 року (аналіз наслідків пожежі на нафтобазі під Васильковом).

Чи почує експертів новий уряд? Хочеться в це вірити. Вчора на засіданні Кабінету Міністрів питання наведення ладу на сміттєзвалищах і загалом відходів (не лише побутових) уже (поки що коротко) обговорювали. Дано відповідне доручення Мінприроди, Мінрегіону й місцевим органам влади. З цим документом ми ознайомимо читачів, щойно оприлюднять його офіційну версію.