Маріупольський морський торговельний порт уперше у своїй історії прийняв іноземний гуманітарний вантаж: морем сюди доставили понад дві тонни продуктів харчування, засоби особистої гігієни та різноманітний одяг для родин тимчасових переселенців. Таку допомогу жителі зони АТО отримають завдяки ініціативі судновласника з Туреччини компанії Canbas Group та вітчизняної компанії «Портінвест», що взялася організувати оформлення і доставку вантажу одержувачу — громадській організації «Маріупольський союз молоді».

Значення цієї події в порту важко переоцінити для прифронтового Маріуполя і всього Донбасу. Адже досі основний потік гуманітарних вантажів від міжнародних фондів та зарубіжних партнерів іде через порт Одеси, а потім їх автопоїздами суходолом транспортують у Донецьку чи Луганську області. Звісно, за цих умов збільшуються й витрати вантажовідправників, і час перебування в дорозі допомоги, яку так чекають люди. За словами директора Маріупольського морського торговельного порту Олександра Олійника, з точки зору логістики морські ворота Донбасу це оптимальний варіант для доставки гуманітарки в регіон. «Це був наш перший досвід роботи із гуманітарним вантажем, і ми можемо з упевненістю сказати, що готові й надалі системно працювати — забезпечувати максимально делікатне вивантаження і надійне зберігання».

Як повідомили у Донецькій облдержадміністрації, громадська організація «Маріупольський союз молоді» спільно з міською радою та Центром соціальних служб у справах сім`ї, дітей та молоді вже почали розподіляти та видавати заморську гуманітарну допомогу тим, хто її потребує. Маріупольці не випадково приділяють багато уваги саме цьому етапу роботи, оскільки основна умова поставки наступних партій гуманітарних вантажів від закордонних партнерів — це швидкість проходження дозвільних процедур і прозорість розподілу допомоги серед родин переселенців. За підсумками всіх процедур, які заплановано завершити за кілька днів, всі звітні документи віддадуть турецьким партнерам, що стане основою для перемовин про отримання нових вантажів для тимчасових переселенців.