Втілення заходів з енергоефективності має поліпшити якість послуг населенню. І це буде ключовою вимогою уряду як до комунальних підприємств, так і до органів місцевої влади. Такими словами віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко відкрив VIII Міжнародну спеціалізовану виставку «Енергоефективність. Відновлювана енергетика-2015».

Він переконував присутніх, що уряд і парламент створюють базу, яка дасть змогу місцевим органам влади бути ефективними управлінцями й розпорядниками. «Зараз ми є учасниками великого амбітного проекту реформування країни в цілому. Жодна країна Європи не проходила складний процес одночасного реформування місцевого самоврядування, зміни відносин між центральною та місцевою владою, змін у житлово-комунальному господарстві та реформування інших сфер», — наголосив він.

Наприклад, ухвалені закони «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та «Про енергосервісні компанії» створюють умови для розвитку ринку енергоефективності. Вони — частина системної реформи, яка розв’яже проблему надмірного споживання енергоносіїв. Окрім цього, у 2015—2016 роках планується розробити та ухвалити закони і нормативно-правові акти, які створять чесні й прозорі правила функціонування ринку енергоефективності.

«Ми очікуємо цього тижня ухвалення законів про житлово-комунальні послуги та комерційний облік. Обов’язкова й імплементація європейських директив у галузі енергоефективності, — передає слова віце-прем’єра його прес-служба. — Ці закони допоможуть розмежувати відповідальність надавача та споживача комунальних послуг». А врегулювання питання комерційного обліку допоможе роз’яснити, як заощаджувати на споживанні енергоносіїв. Загалом ці закони мають змінити підходи до реформування житлово-комунального господарства і управління муніципальним господарством.

Геннадій Зубко подякував представникам Світового банку, Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку за підтримку нашої країни у проектах енергоефективності. «Кредити, надані на реконструкцію та модернізацію об’єктів житлово-комунального господарства, дають змогу місцевим органам влади вже зараз заощаджувати й ефективно витрачати кошти місцевих бюджетів», — пояснив він.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»