ПАМ’ЯТЬ. На малій батьківщині Сергія Прокоф’єва — в селі Красне Красноармійського району Донецької області після реконструкції та капітального ремонту знову запрацював музей всесвітньо відомого композитора. Заклад відкрився в 1991 році до столітнього ювілею з дня народження земляка в приміщенні колишньої сільської школи, де працювала його мати. Певний час музей перебував у непривабливому стані, а після реконструкції, на яку витратили 3,6 мільйона гривень, знову відчинив двері для відвідувачів.

Експозиція закладу, що є філією Донецького обласного краєзнавчого музею, представлена трьома залами, де зібрано різноманітні експонати: зокрема особисті речі композитора, подаровані наприкінці 60-х років другою дружиною митця, які розповідають про дитячі роки Сергія Прокоф’єва та про період навчання у Петербурзькій консерваторії. Також тут є цікаві фотографії, газети та журнали, концертні костюми, бутафорія, афіші та програмки вистав тощо. До уваги відвідувачів і графічні роботи народного художника України Володимира Шенделя з циклу «Геній світу — Сергій Прокоф’єв». Безперечно, музей зацікавить гостей Євро-2012, які зможуть ближче ознайомитися із життям та творчістю уродженця Донеччини.

Геніальний композитор повернувся на батьківщину... Фото з сайту Донецької обласної ради

У церемонії відкриття музею взяв участь голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький, який зазначив, що капітальний ремонт закладу — чергове підтвердження тому, що в регіоні шанують пам’ять відомих земляків та зберігають їх творчу спадщину. «Це насамперед сила і міць нашого індустріального краю, втілена в музику генія, — охарактеризував він значення композитора для Донбасу. — Практично в кожному його творі можна почути і шепіт ковили степів Донеччини, і гуркіт шахтарської кліті, що піднімається на-гора». 

У селі Красне є ще одна історична пам’ятка — Петропавлівська церква, яку колись відвідувала родина композитора. Збудована в 1840 році пам’ятка архітектури також переживає не кращі часи, отож керівники Донецької області та Красноармійського району вже озвучили наміри реконструювати храм.