НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ 

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству охорони здоров'я запровадити посилений моніторинг санітарно-епідеміологічного стану місць відпочинку, контроль питної і морської води на півдні України. Йдеться насамперед про щоденне проведення санітарно-профілактичних заходів у дитячих санаторіях і таборах відпочинку. Зараз відбувається перевірка оснащення дитячих закладів всіма необхідними засобами профілактики та вживаються інші заходи для запобігання інфекцій в місцях відпочинку дітей. "Наше завдання - не допустити виникнення нових спалахів хвороби, - зазначив глава уряду. - Діти та їх батьки повинні отримати стовідсоткову гарантію, що держава забезпечить здоровий і безпечний відпочинок".

Також Микола Азаров доручив Міністру охорони здоров╘я Олександру Аніщенку на місці визначити план роботи з локалізації та ліквідації виникнення захворювання холерою. Міністерство має негайно відреагувати на ситуацію і вжити необхідних заходів ще й через виявлення багатьох випадків шлункових інфекцій у країнах Європи.

За попередніми даними спалах захворювання у трьох потерпілих - мешканців Приморського та Жовтневого районів міста, яких госпіталізовано до інфекційного відділення міської лікарні в задовільному стані, - виник унаслідок цілком прогнозованих причин. Двоє потерпілих вживали рибу, виловлену в Азовському морі, а один із хворих упав у море і наковтався води.

Державна надзвичайна протиепідемічна комісія при Донецькій облдержадміністрації прийняла рішення про тимчасову заборону купатися на громадських пляжах міста та ловити рибу. Керівники управлінь і відділів охорони здоров'я міських рад та райдержадміністрацій, а також державні санітарні лікарі міст і районів області отримали доручення забезпечити готовність лікувально-профілактичних закладів та СЕС до роботи в умовах епідемічних ускладнень через холеру. Посилено санітарний нагляд на об'єктах підвищеного епідемічного ризику - дитячих оздоровчих закладах, базарах, місцях громадського харчування.

За словами керівника Державної СЕС України Сергія Риженка, зазвичай випадки холери фіксують наприкінці курортного сезону, коли температура води піднімається вище 25 градусів, а нинішній факт свідчить про високий професійний рівень фахівців, які виявили ембріон холери.

"Насамперед у ході візиту ми виявили тут найголовніше - ситуація перебуває під контролем", - повідомив міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко, який за дорученням Прем╘єр-міністра терміново прибув до Маріуполя. За його словами, в тутешніх водогінних мережах вдалися до додаткового хлорування води. А взяті зразки відправлені до протихолерної станції в Сімферополі і від результату аналізу, який буде відомий через 3-4 дні, залежатимуть і подальші заходи для запобігання розповсюдженню небезпечного захворювання.

Тим часом до лікарні госпіталізували четвертого потерпілого. "У нього бактеріологічний аналіз поки не підтверджено, та джерело захворювання те саме - бички, якими його пригостили рибалки, - розповідає Олександр Аніщенко. - Виявляється, він чистив рибу для кішки, для себе не використовував, та, схоже, погано помив руки."

Міністр відзначив, що міська влада Маріуполя, Донецька обласна держадміністрація та обласна СЕС і надалі вживатимуть комплекс заходів, аби запобігти хворобі.