Підтримка систем протидії в Україні ВІЛ-інфекції, посилення ролі держави в цьому напрямі та оптимізація ВІЛ-послуг — ці та інші завдання впродовж п’яти років реалізовуватиме проект «Реформа ВІЛ-послуг у дії», який фінансує Агентство США з міжнародного розвитку USAID.

Допомога закордонних фахівців на часі, зауважив заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль, адже в області почалася цілеспрямована робота щодо протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу відповідно до нещодавно ухваленої обласної цільової соціальної програми, розрахованої на 2015—2018 роки. Сама програма реальна й виважена, адже її розроблено за участю громадських організацій, які мають значний досвід у питаннях поширення ВІЛ/СНІДу та туберкульозу.

Оскільки після 2016 року Глобальний фонд зменшуватиме фінансову підтримку на реалізацію програм боротьби зі СНІДом, перехід на державне фінансування важливий на регіональному рівні. У цьому питанні згаданий проект співпрацюватиме з місцевими органами влади, щоб забезпечити надання коштів на програми з протидії ВІЛ та послуг населенню з найвищим ризиком ураження. Черкащина — серед пілотних областей, де вже налагоджено такий діалог.

— В області є  велике бажання просувати реформи в галузі ВІЛ-послуг, тому ми вважаємо, що наша робота може бути ефективною саме на Черкащині, — зауважила директор проекту Ната Аваліані. — Ми заручилися підтримкою обласної адміністрації й знаємо про активну співпрацю з громадськими організаціями.

Вона зазначила, що неофіційну співпрацю з черкаськими фахівцями розпочали ще на етапі створення обласної програми протидії ВІЛ-інфекції.

— Головне для всіх нас — забезпечити сталість послуг після того, як програма Глобального фонду в Україні завершиться, — додала експерт.

Проект розраховано на 5 років. Уже понад рік його реалізують в інших областях.

— У проекті є три ключові компоненти: політика, кадри та фінанси, — розповів один із керівників проекту Олексій Єрьоменко. — Політична складова — це зусилля, які сприяють посиленню ролі держави, розвитку національного потенціалу для формування стійкої відповіді. Фінанси — оптимізація ресурсів, їх дослідження та облік, розроблення фінансового механізму для заходів щодо ВІЛ. Кадри — посилення компетентності та кваліфікації працівників системи охорони здоров’я.