У Черкаській обласній державній адміністрації діє Офіс реформ. Його завдання — усіляко допомагати об’єднанню територіальних громад задля ефективнішого управління територіями та створення комфортних умов проживання сільського населення.

Як пояснив директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Сергій Пасічник, необхідність існування такої структури зумовлена тим, що більшість сільських голів насторожено ставляться до об’єднання громад, і саме неупереджені фахівці, експерти, громадські діячі мають переконати людей на місцях у позитиві запроваджуваних реформ.

— Головним завданням підрозділу є інформаційна, методологічна, консультаційна допомога громадам на шляху до децентралізації влади. У функції п’ятьох працівників входить спілкування з представниками райдержадміністрацій, сільськими, міськими, селищними головами, аби довести, що укрупнення громад піде на користь маленьким селам, адже такі адміністративні новоутворення отримають повноваження й необхідне фінансування задля самостійного розвитку, — розповіла керівник Офіса реформ Наталія Даньковська.

За словами заступника голови облдержадміністрації Юрія Саса, запровадження принципу укрупнення громад разом із забезпеченням широкими владними повноваженнями зробить їх спроможними ефективно вирішувати питання благоустрою територій, надання державних послуг населенню на місцях, зокрема у сфері охорони здоров’я, освіти. Влада стане менш затратною, що дасть змогу спрямувати більше коштів на потреби людей, на розвиток інфраструктури й транспортного сполучення тощо. Разом з тим об’єднання є справою добровільною, і те, яким чином й у якому складі об’єднуватися, належить вирішувати самим людям. А Офіс реформ якраз і покликаний допомогти громадам зважитися на цей дуже важливий крок.