ДОСЛІДЖЕННЯ. Українські геронтологи з’ясували, що вірогідність померти на власний день народження вдвічі вища, ніж в інші дні. Причому, що ближче до свята, то більший ризик, повідомляє ТСН.

Смертельно-святкову теорію у київській лабораторії інституту генетики перевіряли на піддослідних комахах цілих 20 років. Біологічні цикли життя мух-дрозофіл збігаються з людськими. Тільки у комах дні, а у людини - роки.

«Дівчатка були послані в ЗАГС міста Києва, і вони зібрали там дані на 105 тисяч людей, які померли. Чисто випадково, як це часто буває в науці, ми звернули увагу, що якось занадто багато людей помирає в свій же день народження», - розповів вчений-геронтолог Олександр Вайсерман.

Вчені підрахували, що на власний день народження люди помирають у півтора-два рази частіше, ніж в інші дні. Плюс існує період ризику - тиждень до свята і тиждень після нього.

«Якби це було пов’язано тільки з днем народження, то просто - людина переїла, перепила. Але підвищується і сходить поступово», - пояснив вчений.

Власну теорію генетики пояснюють так званою біологічною пам’яттю. Момент народження - найбільший у житті стрес для людини. І згадка про нього лишається в кожній клітині. Коли ми старіємо, захисні механізми слабшають. Організм відчуває наближення дати першого стресу і робить її останньою.