Записують у полк національного захисту у вербувальному пункті обласного штабу на першому поверсі приміщення облдержадміністрації. Тут черга з добровольців. Симпатична студентка Оля прийшла зі своїм хлопцем 20-річним Євгеном, теж студентом. Він в армії не служив, але займається боротьбою. А ось Василь, який щойно зайняв чергу, —  колишній військовий, відслужив в армії 14 років. Головним інженером на одному з підприємств обласного центру працює 48-річний Сергій Кобченко, який свого часу пройшов службу в радянській армії. «Побачив в Інтернеті й по телебаченню оголошення про набір і прийшов, щоб захистити свої громадянські права. Не хочеться під Путіна йти», — каже чоловік. На його думку, без військової сутички не обійдеться. Тож іншого виходу, ніж захищатися від російської агресії, нема.

У штабі національного захисту кажуть, щойно оголосили додатковий набір, люди приходять сюди цілими сім’ями. Тільки у перший день на 17-ту годину зареєструвалася понад 100 добровольців, а  ввечері охочих ще побільшало. В ополченці йдуть  студенти і підприємці, виробничники, колишні військові й службовці. Люди різного віку обох статей: від неповнолітніх до 1938 року народження, близько 10% — жінки.

Співпраця дає результат

Коли минулими вихідними сталося загострення ситуації на Донеччині та Луганщині, Дніпропетровськ посилив протидію можливій сепаратистсько-терористичній навалі. За словами керівника штабу та командира полку національного захисту Дніпропетровської області Юрія Берези, на Дніпропетровщині створюються блокпости та мобільні групи, що вартуватимуть безпеку в регіоні. Активісти разом із працівниками міліції перевіряють весь підозрілий транспорт, що перетинає кордони області. Блокпости у прикордонних районах сформовані з місцевих жителів і підсилені активістами «Правого сектору».

«Ми знаємо, як важко зараз нашим землякам у Донецьку, на Луганщині, Харківщині та Запоріжжі. Незалежно від національності є українські патріоти, яких ми готові захищати та відстоювати територіальну цілісність нашої держави. У кого в душі немає України,  раджу збирати речі і вирушати до тієї країни, в якій вони хотіли б жити», — заявив Юрій Береза.

На думку активістів, нині Дніпропетровська область найбільш захищена завдяки конструктивному діалогу та співпраці між керівництвом Дніпропетровської облдержадміністрації та громадськими об’єднаннями. Результат цього — рішення про формування у стислий термін на базі полку національного захисту спецпідрозділу «Дніпро», який має допомогти забезпечити спокій і не допустити сепаратизму на Дніпропетровщині. Є і рішення керівництва МВС України про створення спеціальних підрозділів для подолання загрози терористичної небезпеки і сепаратизму на місцях.

У «Дніпро» беруть кращих

Вступити до батальйону спецпризначення «Дніпро» багато охочих, але  відбувається суворий відбір кандидатів. Насамперед у його склад записали кращих бійців полку нацзахисту.  «Завдяки тому, що ми систематично працювали з військовими у відставці, на Дніпропетровщині було створено полк національного захисту. Нині майже тисяча осіб уже пройшла професійний відбір. Це люди різних військових спеціальностей, передусім ті, чию військову спеціальність було ліквідовано, й люди, які за віком не підпадають під мобілізацію. Полк — своєрідний кадровий резерв для спецбатальйону «Дніпро», — розповів  в. о. заступника голови обл?держ?адміністрації Борис Філатов.

Підбирають чоловіків від 18 до 45 років, які брали участь у бойових діях в Афганістані та інших гарячих точках, спецпризначенців та десантників. «Просіюватимуть» людей і за морально-етичними та фізичними критеріями. Ті, хто підтвердить кваліфікацію, пройдуть відповідні тести, служитимуть у батальйоні як державні службовці на контрактній основі, отримуватимуть усі преференції контрактної армії.

«Дніпрянам» видадуть зброю та екіпірують за останнім словом військової техніки. Якщо знадобиться, оснастять і важким озброєнням, а також легкою бронетехнікою. Підпорядковуватиметься спецбатальйон МВС і розміщуватиметься у Дніпропетровській області. Захисники з «Дніпра» матимуть відповідну форму, знаки розрізнення і достойну зарплату. Планується, що тим, хто готовий ризикувати життям заради збереження країни, платитимуть не копійки: рядовим — 15 тисяч гривень на місяць, командирам — на рівні 50 тисяч гривень. Борис Філатов зазначив, що для спецбатальйону виділять окремий бюджет.

Чим займатиметься новостворена боєздатна одиниця, коли воєнна й терористична загроза мине? Тоді спецбатальйон розформують або підпорядкують Міністерству оборони, і він стане основою для армії резервістів. «Запевняю, що «Дніпро» не перетвориться на банду. Озброєної махновщини не буде», — переконує громадськість Борис Філатов.