Торік уже на початку грудня, а не за хибною традицією «під ялинку», Дніпропетровщина змогла подолати політичні розбіжності й першою в Україні ухвалила обласний бюджет. І січень цього року не забарився показати позитивні результати такого кроку. За перший місяць Дніпропетровська область уже заробила на 13,1% більше запланованого, поповнивши бюджетну скарбницю на 836 мільйонів гривень. Крім того, як повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко, у січні з держбюджету в регіон надійшло 504 мільйони гривень на зарплату бюджетникам, боргів із зарплати немає. Також отримали соцвиплати родини з дітьми та малозабезпечені. На це з державного бюджету спрямовано 227 мільйонів. 

«У січні перед нами стояло завдання — погодити обласний бюджет з державним. Ми це зробили. Зараз бюджети всіх рівнів повністю відповідають державному. Вперше за останні 10—15 років уже в січні ми розпочали фінансування проектів розвитку», — наголосив  Валентин Резніченко. 

А ось в обласному центрі ситуація з ухваленням головного фінансового документа на цей рік зовсім протилежна. Міська рада Дніпропетровська ніяк не може налагодити роботу депутатського корпусу і затвердити бюджет. Тому велике місто поки що змушене викручуватися тими коштами, що має за форматом 1/12.  

Тобто, як зазначив міський голова Дніпропетровська Борис Філатов, на сьогодні обласний центр виконує всі зобов’язання за 1/12, але бюджет, як основоположний документ, потрібно прийняти. «Зараз щодо бюджету йдуть дуже серйозні слухання. Всі розпорядники коштів у складі виконкому захищають бюджет. І чомусь основних обурених депутатів я на цих засіданнях не бачив», — додає посадовець.

У майбутньому кошторисі в. о. першого заступника міського голови Дмитро Погребов прогнозує збільшення дохідної частини на 2 мільярди гривень, що на 50% більше, ніж торік. Збільшити надходження допоможе зокрема наведення порядку з розміщенням МАФів та в роботі надавачів паркувальних послуг. Від діяльності останніх торік до міського бюджету надійшло 6,2 мільйона гривень. Чиновник вважає, що ці послуги мають давати місту прибуток набагато більший — не менше ніж 25 мільйонів гривень. А поки налагодиться грамотна система управління паркувальними майданчиками, можливо, на цей період (триватиме не менше півроку) варто зробити їх повністю безкоштовними.