Чималі надії у потерпілому внаслідок бойових дій регіоні покладають на міжнародний проект «Економічне та соціальне відновлення Донбасу», який реалізують відповідно до Програми розвитку ООН завдяки фінансуванню уряду Японії в партнерстві з Кабінетом Міністрів України, обласною та місцевою владою.

Зокрема з’явилася перспектива відбудувати і повернути до життя вже визначені 12 інфраструктурних об’єктів, які поки що в непринадному стані.

У Донецькій області є намір відремонтувати сім об’єктів:  насосні станції КП «Вода Донбасу» в селі Семенівка і Краматорську, фільтрувальну станцію у Слов’янську, водогін у Білозерському, автомобільний міст у Добропіллі, поштове відділення в Миколаївці Слов’янського району. Крім того, буде введено в експлуатацію підприємство з виробництва паливних пелет у селі Андріївка Слов’янського району.

«Обираючи ці об’єкти серед інших, ми звертали увагу на кілька головних чинників, — коментує вибір керівник проекту Мустафа Саіт-Ахмєтов. — Насамперед це прямий вплив на економіку Донецької й Луганської областей. Наприклад, без справних насосних станцій підприємства не можуть отримувати воду і опиняються під загрозою технологічні процеси. Також ми оцінювали потенціал для створення нових робочих місць, яких бракує вимушеним переселенцям і місцевим жителям, а ще вплив цих об’єктів на загальний бізнес-клімат і підприємницьку діяльність».