Завдяки упровадженим торік на Харківщині технологіям регіон додатково заощаджуватиме 2,3 мільйона кубометрів газу на рік. Про це повідомив директор департаменту Сергій Магдисюк.

Торік, за даними департаменту ЖКГ та інфраструктури ХОДА, в регіоні задля цього вжили необхідних заходів, спрямувавши на це майже 15 мільйонів гривень. Їх зокрема витратили на встановлення семи нових газових котлів у Харкові, Люботині, в Лозівському районі, а також переведення на тверде паливо дев’яти котелень у Дворічанському, Зачепилівському та Кегичівському районах і в місті Ізюм. Окрім цього, встановили 11 котлів на біопаливі в Богодухівському, Валківському, Дергачівському районах та місті Куп’янську, три електрокотли — у Краснокутському районі та 14 блочно-модульних котелень на альтернативному паливі в Харківському та Валківському районах.

Сергій Магдисюк зазначив, що підприємствам ЖКГ в 2016 році належить зберегти високі темпи здешевлення виробництва комунальних послуг, а також скоротити неефективні витрати, упровадити енергоощадні та енергоефективні технології.

Актуальним для комунальників області залишається завдання реконструювання й модернізування комунальних об’єктів. Заступник директора профільного департаменту ХОДА Тетяна Кокоріна зауважила, що в краї потребують заміни 30% теплових мереж, майже 40% водопровідних і понад 50% каналізаційних. Торік, за її словами, для вдосконалення водопровідного господарства регіону витратили 43,6 мільйона гривень.

«Це будівництво і реконструкція водонапірних веж у Богодухівському та Кегичівському районах. У місті Первомайський реконструювали електропостачання комплексу очисних споруд. Відремонтовано свердловину в селі Новокомсомольське Печенізького району, замінено насосне обладнання на двох водозаборах у місті Богодухів і шести свердловинах Харківського району», — уточнила посадовець.

За ці кошти комунальники впорядкували 41 зону санітарної охорони джерел питного водопостачання, замінили майже 25 кілометрів водопровідних і 6 кілометрів каналізаційних мереж та понад 10 кілометрів водопровідних і проклали приблизно 4 кілометри теплових.