За кошти Японії та ЄБРР у Харкові розробляють проект розвитку метро. На міську підземку чекає не лише подовження її гілок, а й повне технічне переоснащення. Про це повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі під час зустрічі із керівництвом Харківської області, що відбулася в облдержадміністрації.

«Спільно з ЄБРР готуємо техніко-економічне об∂рунтування проекту розвитку метро Харкова», — зазначив Шігекі Сумі. І додав, що в планах співпраці між Японією та Харківщиною — грантова допомога для проектів безпеки «Кусаноне». У межах цього проекту мають намір модернізувати медичне обладнання в Українському науково-дослідному інституті протезування, протезобудування та відновлення працездатності. Японія спільно з Агентством з підтримки та закупівель НАТО надасть харківському НДІ реабілітаційний басейн із підвісним ліфтом і стільцем, вікном для спостереження, поручнями, системою фільтрації води. Приблизна вартість такого обладнання — 80 тисяч доларів.

Надати повну підтримку обом проектам пообіцяв голова ХОДА Ігор Райнін. Він наголосив, що кілька спільних із Японією проектів у Харківській області вже реалізовано. Серед них встановлення устаткування для управління сценічним світлом у Харківському національному театрі опери і балету, модернізація медобладнання у Лозівській міській лікарні й монтаж за рахунок гранту Японського агентства з міжнародного співробітництва енергоефективного обладнання у твердопаливній котельні в райцентрі Дергачі. Зокрема котел та обладнання для виробництва пелет поставлено в Харківську область у межах проекту «Пілотне дослідження щодо передачі Україні технологій малих і середніх підприємств з обладнання для виготовлення пелет з біомаси, а також бойлерів на біомасі».