ПОДІЯ

14 травня на Каннському фестивалі Україна укладе угоду з Францією про спільне кіновиробництво

Наталія ДОЛИНА

За словами кінематографістів, це одна з найбільших подій для України в рамках Каннського фестивалю.

- Участь України в європейських програмах дасть змогу підвищити конкурентоспроможність вітчизняного кінопродукту, збільшити обсяги його виробництва, вийти на міжнародні ринки, - вважає голова Державного агентства з питань кінематографії Катерина Копилова. - Франція сьогодні - головна країна на європейському кіноринку, тому всі наші зусилля були спрямовані на укладення договору саме з нею. Я впевнена, що ця угода стане значним поштовхом для виходу українського кіно на якісно новий рівень і відкриє нам двері в Європу.

Українське кіно презентується на Каннському кіноринку - одному з найбільших і найповажніших кінофорумів світу - четвертий рік поспіль. Цього року тут пануватиме український короткий метр. У конкурсі короткометражних фільмів заявлена стрічка "Крос" режисера Марини Вроди і 10 короткометражок у позаконкурсній програмі. З 11 по 21 травня у Віллаж Інтернасьйональ працюватиме український національний павільйон.

- Презентація досягнень нашого вітчизняного кіно на найзначніших фестивалях світу набуває дедалі більшої підтримки держави, - говорить президент Української кінофундації Андрій Халпахчі. - Цього року український павільйон уперше матиме статус національного. Це надзвичайно важливо для іміджу України на міжнародній кіноарені.

Український павільйон стане місцем зустрічей професіоналів, майданчиком для презентацій вже "готових" кінострічок і майбутніх шедеврів, що перебувають на стадії виробництва, перспективних ідей, які можуть зацікавити європейських гуру від кіно.

На Каннському кіноринку буде презентовано два українські проекти - кіноальманах "Закохані в Київ" і стрічку "ROCK'N'BALL" режисера Дмитра Приходька. Крім того, в українському національному павільйоні відбудеться презентація проектів, об'єднаних під назвою "Нове українське кіно". Це стрічки "Будинок з баштою" Єви Нейман, "По вірі вашій буде вам!" Микити Ратнікова, "Звичайна справа" Валентина Касяновича та "Поза грою" Наталі Клименко.

А 17 травня в українському павільйоні відбудеться значна подія - День Параджанова. В його рамках буде презентовано художній фільм "Параджанов" режисера Сержа Аведікяна.