ВЕЛИКА ВОДА. Рибі на київському водосховищі загрожує крига і піротехніка. Рибалки кажуть: воду у сховищі спускають час від часу, лід опускається і може почавити рибу, як це сталося позаторік. Тоді під шарами криги загинули десятки тонн живності:

«Воду скинули, я так припускаю, на метр, судячи з льоду, який на березі лежить. Півтора тижні тому рівень був вищий».

Дехто з екологів вважає: можновладців риба не турбує. Переймаються лише загрозою повені, адже, депутатські котеджі – найближче до води, каже еколог Ігор Тихолаз:

«Найбільша небезпека для риби – це не погода, не екстремальні погодні умови, так як зараз піднімають істерію, а чиновники, які можуть спустити воду на київському водосховищі, так як це було в 2010 році, нижче критичного рівня, який роздавить цю рибу. При чому це стосується не лише київського водосховища, а всього каскаду».

Чиновники закликають припинити паніку стосовно риби. Кажуть, що на київському морі воду не спускають. «Великої води» в столиці та околицях цьогоріч також не чекають.

Так запевняє Олексій Чунарьов, заступник голови Державного агентства водних ресурсів:

«Київське водосховище знаходиться вже більше тижня на відмітці 102,25 і не збільшується, працює чисто на притокових витратах. Тобто, скільки води зайшло у водосховище, стільки вийшло».

Нещодавно чиновники заявили: аби пробити лід, що тисне на греблю, можна вдатися і до піротехніки. В міністерстві надзвичайних ситуацій вже створили відповідні підрозділи. Екологи ж б’ють на сполох.

Розповідає кореспондент Євроньюз Ангеліна Карякіна:

«Якщо кригу на київському водосховищі почнуть підривати, постраждає не лише риба, а й усе живе у воді».

 Copyright © 2012 euronews