Певний час жителі населених пунктів Луганщини, що перебувають безпосередньо поблизу лінії розмежування, залишалися без медичної допомоги. І ось нарешті сюди почали виїжджати бригади медиків.

Першими взяли під контроль людей з цієї території спеціалісти лікарні ГУ МВС в Луганській області, яку створили на підконтрольній Україні території менше року тому. Міліцейські медики не тільки супроводжують бойові операції співробітників органів внутрішніх справ у зоні АТО на території області. Між обстрілами люди в білих халатах виїжджають у населені пункти в небезпечній зоні, аби надати медичну допомогу місцевому населенню.

Звісно, для міліцейських медиків головне — бойові чергування. На кульові й осколкові поранення, травми, опіки, контузії потрібно швидко реагувати, щоб зберегти життя і здоров’я постраждалим. Як правило, з блокпостів, що потрапили під обстріл, людей доправляють у найближчі міста: Щастя, Новоайдар, Лисичанськ. Потім, якщо виникає потреба, поранених транспортують у госпіталі Харкова або Києва. Багатьох лікують в лікарні ГУ МВС у Луганській області.

«Усі наші фахівці, — розповідає головний лікар цього медичного закладу Інна Фесенко, — раніше працювали в цивільній охороні здоров’я. Ніхто не мав досвіду оперування кульових і осколкових поранень. Усі премудрості військово-польової медицини нам довелося опановувати на ходу, в екстремальних умовах. Дуже допомогли навчання, які влаштували на наше прохання колеги з Центрального госпіталю СБУ Києва, які брали участь у бойових діях в донецькому аеропорту. Тож невдовзі наші лікарі почали виїжджати на блокпости і в «гарячі» точки, де потрібно надавати допомогу пораненим співробітникам міліції, військовослужбовцям та постраждалим мирним жителям».

Окрім бойових чергувань, за вказівкою очільника ГУ МВС у Луганській області, бригади медиків міліцейської лікарні двічі на тиждень виїжджають на блокпости, аби перевірити та доукомплектувати аптечки. Хірург і травматолог показують бійцям, як правильно накласти джгут і шину на уражену ділянку тіла, а потім безпечно транспортувати пораненого.

Надають допомогу і населенню. Терапевт, ендокринолог, уролог, дерматолог і гінеколог — усіх цих фахівців у таких селах чекають з нетерпінням, адже місцевим жителям із сіл у небезпечній зоні потрапити до міських лікарень дуже нелегко.

Приклад міліцейських колег надихнув медиків цивільних лікарень підконтрольної Україні території, і тепер у села на лінії розмежування почали виїжджати бригади медиків із Лисичанська та Сєверодонецька, які ведуть прийом пацієнтів і надають потрібну допомогу.