Указ про призначення Георгія Туки головою Луганської області Президент України підписав у прямому ефірі під час наради у місті Сєверодонецьку.

Петро Порошенко висловив сподівання, що Георгій Тука на своїй посаді представлятиме «новий вид політики,  яка близька до людей». «Георгію, ти маєш повну підтримку президента», — звернувся він до новопризначеного посадовця.

Глава держави розповів присутнім, що серед претендентів на посаду очільника Луганщини, окрім Георгія Туки, були «колишній бізнесмен з Луганщини, який пов’язаний зі сферою економіки» і «бюрократ, який пов’язаний  із системою державного управління».   Петро Порошенко вважає, що своєю діяльністю колишній голова Луганської області Геннадій Москаль «підняв дуже високу планку» для своїх наступників. Тому після особистих співбесід із кандидатами на посаду керівника області, Президент прийшов до висновку, що «ні бізнесмен, ні бюрократ» не дотягують  до цієї посади. «Лише Георгій сказав, що його місце на передньому краї, з тими, хто там живе, потерпає, щоб вони відчули, що держава про них піклується», — сказав Петро Порошенко.

51-річний Георгій Тука народився у Києві, закінчив Київський політехнічний інститут,  був успішним бізнесменом. У 2014 році став учасником Майдану, після анексії Криму почав займатися волонтерською діяльністю, організував і очолив громадську організацію «Народний тил».  За активну волонтерську допомогу українські ЗМІ охрестили Георгія Туку «генералом тилу». Останнім часом він допомагав боротися із контрабандою на Луганщині.

Перше завдання, яке Президент поставив перед новим очільником:  викорінення корупції при видачі перепусток і перетині пунктів пропуску, повідомляє «Укрінформ».

«Треба припинити потік нелегальних поставок товарів на окуповані території, особливо підакцизних, торгівля якими знищує український бюджет і збагачує проросійських бандитів», — сказав Петро Порошенко.

Він зауважив, що громадськість регіону дуже схвально сприйняла ініціативу влади щодо створення логістичних центрів на лінії розмежування, де продаватимуть групи соціальних товарів та ліків за українськими цінами.

У своїй першій заяві на посаді керівника Луганщини Георгій Тука повідомив, що має намір покласти край нелегальним копанкам. «Жити з копанками — це соромно! Тоді, коли відомі вам люди, перетворюючи вас на рабів,  самі живуть навіть не в нашій країні, їхні діти вчаться за кордоном, ваші чоловіки гинуть в копанках!» — звернувся до громади Георгій Тука. Він також  пообіцяв жорстко боротися з корупцією у регіоні: «Я доведу своїм прикладом, що можна керувати краєм, не крадучи,  а збагачуючи його людей».

Під час наради у Сєверодонецьку Петро Порошенко анонсував виділення урядом 150 мільйонів  гривень на відновлення інфраструктури Луганської області. За його словами, ці кошти мають піти на медичні заклади, дитячі садочки, будинки. Президент доручив новому керівнику області до 1 вересня відновити 26 об’єктів освіти, зруйнованих внаслідок бойових дій в Станично-Луганському, Попаснянському і Новоайдарському районах.

Окремо у ході наради Петро  Порошенко зупинився на результатах останньої зустрічі Тристоронньої контактної групи, яка пройшла у Мінську.  Він висловив сподівання, що пропозиція української сторони про відведення важкого озброєння і створення 30-кілометрової буферної зони вздовж лінії зіткнення на Донбасі, яка була підтримана у Мінську, означатиме початок реального припинення вогню.

«Я доручив членам Тристоронньої контактної групи від України негайно підписати з ОБСЄ та російською стороною угоду, яка гарантувала б створення 30-кілометрової буферної зони, відвести артилерію, яка залишилася,  танки,  міномети і  зробити все, щоб у Сєверодонецьку, Рубіжному, Лисичанську, Попасній не було чути гавкіт канонади», — сказав Президент. За його словами, за кілька днів почнеться відлік годин, з яких під контролем ОБСЄ буде відведено все важке озброєння.  «Згодом це створить можливість економічної і політичної реінтеграції цих територій і повернення їх до України», — наголосив Петро Порошенко.