ІСТОРІЯ. Миколаївське товариство німців «Відергебурт» разом із телекомпанією «НІС-ТВ» створило фільм «Батьківщина, яка була». У кінострічці розповідається про майже 200-річну історію колоній-поселень на Миколаївщині — Ландау, Карлсруе, Шпайєр, Катеріненталь, Крістіна і Шульц. Села, які свого часу заснували німці-переселенці, існують і донині, і, незважаючи на те, що за радянських часів їх назви були змінені, люди добре пам’ятають про своїх засновників та зберігають їхні традиції. Так, у селі Степове (колишнє — Карлсруе), яке засновано у 1809 році переселенцями з Бадена та Пфальца, збережено унікальну для півдня України кірху. А німецькі традиції працездатності і господарності підтримуються і зараз.

Днями в Центрі німецької культури «Відерштраль» у Києві відбулася презентація цього документального фільму за участю представників Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні, Посольства Австрійської Республіки в Україні, представництва Європейського Союзу в Україні, Ради німців України та інших. Перед переглядом фільму було зачитано лист Міністра культури України Михайла Кулиняка, в якому зазначалося, що «німецькі товариства відіграють помітну роль в суспільному житті країни, сприяють утвердженню міжнаціональної злагоди, а ця багатогранна діяльність є однією з важливих основ зміцнення дружніх відносин України та Німеччини». Презентації фільму «Батьківщина, яка була» будуть організовані протягом року в навчальних та культурних закладах Миколаївщини, а також в інших містах Україні.

Загальний бюджет стрічки становив 12 500 гривень, з яких шість тисяч виділені з обласного бюджету. Керівник Миколаївського обласного товариства німців України «Відергебурт» Ігор Майснер подякував депутатському корпусу облради та облдержадміністрації, завдяки яким в області прийнято програму «Збереження і розвиток етнічної, культурної та мовної самобутності національних меншин у Миколаївській області».