ІНФРАСТРУКТУРА. Уряд України у рамках цільових зелених інвестицій (Кіотський протокол) направив на реалізацію проекту комплексної модернізації вагонів Київського метрополітену майже мільярд гривень. Про це, під час прес-конференції заявив голова Київської міськадміністрації Олександр Попов.

«Учора відбулося підписання договору щодо реалізації проекту з модернізації 95 вагонів метрополітену між ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» та японською міжнародною торговою компанією ITOCHU Corporation, які є партнерами в реалізації проекту. Ми йшли до цього два роки. Сам по собі проект непростий. Сама ідея пов'язати зменшення викидів СО2 з модернізацією вагонів метрополітену у Києві теж непроста, але все таки нам вдалося розробити цей проект. Він дозволяє нам за рахунок енергозбереження і впровадження сучасних японських технологій отримати кошти в розмірі близько 1 мільярда гривень», - сказав Попов.

Також він додав, що у рамках проекту буде модернізовано 95 вагонів, а використовуватимуть їх на Святошинсько-Броварській лінії метрополітену.

Голова КМДА також зазначив, що за рахунок цього проекту вдасться частково вирішити питання модернізації вагонів київського метрополітену. «Цей проект практично на 35% вирішує проблему модернізації та заміни вагонів у нашому метро. Проект є наймасштабнішим у частині використання грошей у рамках Кіотського протоколу і на наш погляд, він є перспективним для подальшого співробітництва з Японією у подібних питаннях», - сказав чиновник.

Він додав, що проект розрахований на 18 місяців і його стартом вважатиметься перша передоплата. Імовірно, за словами Попова, вона повинна здійснитися найближчим часом. «Перший експериментальний вагон планують отримати у першому півріччі 2013 року», - підсумував Попов.

Ера fm