Боротьба з бурштиновою контрабандою в поліському регіоні триває вже давно — ще з 1990-х років. Однак якщо раніше фіксували поодинокі випадки, то нині вони почастішали, і це перетворилося на величезну проблему. Тепер збагачення на нелегальному видобутку-продажу сонячного каменю — одна з найприбутковіших ланок тіньового бізнесу.

За офіційною інформацією, обсяги вилученого зростають у рази. Наприклад, якщо у 2014 році зелені кашкети запобігли контрабанді 295 кілограмів бурштину, то вже 2015-го кількість затриманого виросла у понад три рази. Основне навантаження — на кордони з Польщею.

За допомогою авіації вдалося зупинити і цей вантаж: контрабандисти ховали бурштин у чоловічих шкарпетках. Фото з сайту dpsu.gov.ua

— Торік лише у пункті пропуску Ягодин затримали 285 кілограмів бурштину, 100 з них пробували провезти однією партією. Цього року там «виловили» 5 кілограмів, — розповів керівник прес-служби Луцького прикордонного загону підполковник Олег Личковський.

Вигадливості порушників закону можна позаздрити: сонячний камінь знаходили і в особистих речах громадян, і в сховках, облаштованих у конструкціях автомобілів. А рекордну 100-кілограмову контрабанду водій фури віз у мішках над кабіною.

Нові виклики змушують вдаватися до нових способів протидіяти нелегалам і контрабандистам. Оскільки прикордонне відомство залучає малу авіацію для стеження, за кілька днів під час польотів вдалося зафіксувати з повітря п’ятнадцять місць, де незаконно видобувають бурштин.

Копфіскований бурштин.

— Відстань і висота польоту дає змогу не тільки летіти вздовж лінії кордону, а й оглядати територію на 20—30 кілометрів углиб країни. На літаках для фіксації спостережень використовують потужну фото- й відеотехніку. Матеріали про виявлені у прикордонні порушення передаємо керівництву органів місцевої влади, Національної поліції, Служби безпеки та прокуратури, оскільки протидія незаконному видобутку бурштину — не у компетенції прикордонслужби. Про масштаби видобутку сонячного каменю свідчить те, що на кожному з таких об’єктів перебувають десятки людей, а на окремих — і технічні засоби, — уточнює Олег Личковський.

Наскільки корисна така практика, свідчать повідомлення про запобігання незаконному переміщенню бурштину. В останньому з них — цього тижня через міжнародний автомобільний пункт пропуску Устилуг громадянин України спробував вивезти 12,8 кілограма каменю, який він заховав під обшивку дверей машини.

Ольга СОЛОВЕЙ
для «Урядового кур’єра»