АКТУАЛЬНО. На зустрічі з представниками громадських об’єднань у сфері захисту прав дітей Микола Азаров порушив тему організації дитячого відпочинку.  Зі слів Прем’єра присутні зрозуміли, що уряд планує за 3—5 років повністю модернізувати інфраструктуру дитячих таборів. Це пов’язано з тим, що за роки незалежності країна втратила десятки оздоровчих закладів. За словами глави уряду, якщо в 1990 році мали можливість оздоровитися водночас майже 470 тис. дітей, то минулого року — менш як 200 тисяч. Це при тому, що в Україні понад 8 млн дітей у віці до 17 років, а з них шкільного віку — близько 4 млн.

Микола Азаров окремо навів і статистичні дані: у 2010 році 54,8% дітей забезпечено оздоровленням та відпочинком, а в 2011 році цей показник зріс до 63,3%. На це з державного та місцевого бюджетів було виділено понад 858 млн грн, а у 2011-му — більш як 900 млн грн. Цього ж року на оздоровлення та відпочинок 2 682 821 дитини (це 64% від загальної кількості) передбачено мільярд гривень.

Микола Азаров зазначив, що нині в системі дитячого відпочинку українці найбільше віддають перевагу таборам при школах. От і виходить, що 40% дітей перебувають у дитячих оздоровчих або санаторно-курортних установах разом із дорослими, а майже 60% — у шкільних таборах чи таборах праці і відпочинку.

З огляду на це Прем’єр наголосив на трьох завданнях, поставлених урядом на цей рік. По-перше, потрібно забезпечити якісний відпочинок для максимальної кількості дітей. По-друге, слід сконцентрувати зусилля на оздоровленні передовсім соціально вразливих дітей.

А це — діти-інваліди, діти, постраждалі від наслідків Чорнобильської катастрофи, діти-сироти. А третє завдання уряду — розпочати відновлення мережі таборів дитячого відпочинку і санаторіїв на сучасній основі.

Прем’єр переконаний, що нині держава спроможна вирішити всі ці питання на користь дітей. Постає проблема лише з наданням житла для дітей-сиріт.

У цьому контексті Прем’єр наголосив: уряд планує будувати доступне житло за новими технологіями. Програма іпотечного кредитування і «Доступне житло» для дітей-сиріт повинні діяти на особливих пільгових умовах. «З наступного року ми плануємо будувати доступне житло за новими технологіями. Є європейські технології, які дають змогу побудувати житловий будинок на 80—100 квартир за 6—8 місяців. Це квартири не на 200 кв. м, але вони абсолютно нормальні за європейськими стандартами, — пояснив він, додавши, що в країні потрібно створити близько 20 будівельних комбінатів. — Це практично в кожній області. Тоді ми зможемо вийти на стрімкі масштаби будівництва».