ТЕНДЕНЦІЯ. На Рівненщині зростає кількість підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування. 

Навіть із проблемами, які виникали торік у підприємницькому середовищі через зміни у спрощеній системі оподаткування, малий бізнес Рівненщини в 2011-му збільшив надходження до бюджетів усіх рівнів на 66%.

— А вже з початку цього року, коли згадані проблеми законодавчо врегульовано, щомісяця істотно зростає кількість юридичних та фізичних осіб, що реєструються  як підприємці і працюють на спрощеній системі оподаткування. Адже малий бізнес, як правило, обирає одну з її чотирьох моделей. Тому динаміка його розвитку в краї позитивна, — каже перший заступник начальника головного управління економіки та інвестиційної політики облдержадміністрації Леонід Біляк. — У свою чергу, влада області робить серйозну ставку на розвиток малого підприємництва, створюючи для цього відповідні умови. Адже тут є ще один надзвичайно важливий момент: зайнятість та самозайнятість населення. Нині в малому бізнесі працює кожен четвертий зайнятий житель області. І цей внесок у соціальну стабільність у регіоні для нас важливіший, аніж навіть пропорції бюджетних надходжень. Хоча й вони, зрозуміло, зростають: частка малого бізнесу в наповненні бюджету області сягає вже 25%.

Аби паростки підприємництва в краї проростали впевненіше і не боялися навіть пізніх весняних морозів, які нам іще обіцяють, діє обласна програма підтримки малого підприємництва. Зокрема вона передбачає організаційно-консультаційну та навчально-методичну підтримку тих, хто хоче мати власну справу, і навіть відшкодування відсотків за перші кредити, а ще — бюджетну підтримку участі підприємців у виставково-ярмаркових заходах, форумах та конференціях. Як правило, початківці не можуть дозволити собі подібних презентацій, тому тут влада підставляє їм своє надійне плече.

А в тому, що воно й справді надійне, підприємці переконуються на відкритих зустрічах із головою облдержадміністрації Василем Берташем. Тут вони сміливо й прямо говорять про свої щоденні проблеми, бо знають: підтримка у їх розв’язанні неодмінно буде, адже перший керівник області, як він часто висловлюється, сам їв цей хліб. Скажімо, нині в області на третину зменшилась кількість перевірок суб’єктів малого бізнесу, а видача документів дозвільного характеру проходить виключно через районні та міські дозвільні центри.

Нині ж підприємці публічно й активно обговорюють із владою ідею створення центру ділової активності, який буде зведено до кінця наступного, 2013 року, за принципом державно-приватного партнерства.

— Чимало підприємців уже готові долучитися до участі в цьому потрібному для них самих проекті, — каже голова ради підприємців області Володимир Боярчук. — Адже тут планують сконцентрувати державні й недержавні установи, які сприяють започаткуванню власної справи: зокрема дозвільний центр, центри адміністративних послуг та обслуговування  інвесторів, сучасну відеоконференц-залу, виставкову залу та бізнес-інкубатор для початківців.

Чутливо реагує на потреби ринку праці й служба зайнятості. Тут, у надсучасних навчальних центрах, навчають саме тих професій, володарів яких розхапують, немов гарячі пиріжки.   

Усе це в комплексі й має привести до справжнього вибуху ділової активності на Рівненщині, яка, зрештою, в усі часи була підприємницьким краєм: згадаймо лише славнозвісні «Волинські торги», слава про які ширилася далеко за межі провінційного Рівного.