ПРОДБЕЗПЕКА

У разі потреби уряд має можливість зменшити ціну на зерно та борошно з Аграрного фонду

Певний ажіотаж щодо можливого подорожчання хліба, передусім, викликаний стрімким зростанням цін на продовольче зерно й жито і на зовнішньому, і на внутрішньому ринках. Утім, Аграрний фонд має достатні обсяги зерна й борошна для підтримки стабільної цінової ситуації. На цьому наголосив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк на брифінгу в Будинку уряду.

За його словами, Аграрний фонд розпочав активну інтервенцію на внутрішній ринок для забезпечення хлібокомбінатів і роздрібної торгівлі борошном за ціною, нижчою за ринкову. Зокрема, нині Аграрний фонд пропонує борошно вищого ∂атунку за ціною 2896 грн за тонну (ринкова ціна — 3150 грн), першого ∂атунку — 2700 грн (2900 грн), житнє борошно — 2277 грн (2400 грн).   

Микола Присяжнюк зауважив, що у разі продовження стрімкого зростання цін на продовольче зерно й борошно уряд готовий ще зменшити ціну на цю продукцію з Аграрного фонду. 

Щодо експорту зернових міністр поінформував, що за кордон уже продали 9,2 млн тонн. А станом на вчорашній ранок на кораблі завантажено 500 тис. тонн зерна, і ще 1,2 млн тонн перебувають у портах. Тож протягом 3—4 днів буде експортовано ще як мінімум 1,5 млн тонн. Микола Присяжнюк зазначив, що лише за перші дні листопада експорт зернових становить 850 тис. тонн, а в жовтні встановлено своєрідний рекорд: протягом місяця експортовано 3 млн тонн.         

Також міністр повідомив, що практично завершено збір пізніх зернових культур: роботи закінчені на 96% площ від прогнозу. Зокрема, вже обмолочено 43,5 млн тонн зерна, з яких кукурудзи на зерно — 16,5 млн тонн, а пшениці — 15 млн тонн із високим відсотком продовольчого зерна. Загальний урожай зернових прогнозують на рівні 46 млн тонн, що є третім показником за роки незалежності.  

Крім того, за словами Миколи Присяжнюка вже зібрано 15,5 млн тонн цукрового буряку і вироблено 1,4 млн тонн цукру (загальний прогноз — 1,8 млн тонн). Урядовець зазначив, що цей обсяг повністю забезпечить внутрішнє споживання, і нагадав, що рішенням уряду мінімальну закупівельну ціну на цукор зменшено до 4 тис. грн за тонну без ПДВ.

Хороший прогноз і щодо врожаю овочів. Міністр повідомив, що виробництво картоплі становитиме близько 22,5 млн тонн, з яких на харчові потреби піде 6 млн тонн, капусти — 1,8 млн тонн (внутрішні потреби — 1,6 млн тонн), буряку — 880 тис. тонн (600 тис. тонн), моркви — 900 тис. тонн (650 тис. тонн), цибулі — 1 млн тонн (763 тис. тонн).

За словами Миколи Присяжнюка, цьогорічні обсяги виробництва овочів — другий показник за останні п’ять років. Тож він запевнив, що «борщовий набір» буде дешевшим, ніж торік.