Міністр молоді та спорту Ігор Жданов, Львівський міський голова Андрій Садовий та президент Федерації шахів України Віктор Капустін підписали днями заявку на проведення фінального матчу чемпіонату світу з шахів у Львові. Про це сторони домовилися за результатами робочої зустрічі, у якій також взяв участь президент Міжнародної шахової федерації Кірсан Ілюмжинов.

У заявці, спрямованій у головний офіс  FIDE, пропонується провести у місті Лева фінальний матч чемпіонату світу з шахів серед жінок наприкінці лютого — на початку березня 2016 року. До 15 серпня з FIDE мають бути погоджені всі організаційні та фінансові аспекти проведення поєдинку. Цей матч набуває особливої ваги, оскільки відбудеться між чемпіонкою світу, українкою Марією Музичук та претенденткою, гросмейстером з Китаю Хоу Іфань.

Як відомо,  торішню світову першість чинна на той час чемпіонка світу Іфань зігнорувала.  Спочатку чемпіонат світу планувався на жовтень 2014-го, проте тоді не знайшлося бажаючих прийняти змагання. Підстрахували, як виявилось,  щасливі для Музичук, Сочі. Але до того часу Іфань підписала контракт на участь в турнірі на Гаваях і вирішила:  не захищатиме свій чемпіонський титул. Тепер  Хоу Іфань доведеться зустрітися з Марійкою!  Ще одне серйозне випробування для нашої талановитої співвітчизниці, гідної представниці львівської школи.

— У Львові ми також мали зустріч з Президентом України, який перебував тут з робочою поїздкою. Під час зустрічі я поінформував Петра Порошенка про подачу заявки на проведення цього шахового матчу. Президент повністю підтримав нашу ініціативу. Бажаю нашій Марії Музичук успішно підготуватися до цього поєдинку. Переконаний, вона гідно представить Україну, і ми отримаємо справжнє спортивне свято», — зазначив Ігор Жданов.

Львів’янам справді  не звикати приймати гостей. Тому жодного сумніву в тому, що місто зможе підготуватися до змагань. Найімовірнішим місцем проведення самої зустрічі може стати Палац залізничників.  Про імідж та й фінансову складову можна говорити лише в позитивному сенсі. Усього чемпіонат триватиме 15 днів. Призовий фонд поєдинку Марія Музичук — Хоу Іфань, згідно з правилами ФІДЕ,  мінімум  200 тисяч євро.

Ганна РОМАШКО
 для «Урядового кур’єра»