«Нормандська четвірка» виступає за повне виконання мінських домовленостей, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін по закінченні зустрічі глав МЗС країн так званого нормандського формату — України, Німеччини, Франції і Росії — пізно ввечері у вівторок. Коментуючи зустріч у Твіттері, Павло Клімкін написав: «У Парижі ми всі підтримали відданість Мінську. Росія також. Подивимося, хто і як цю відданість реалізовуватиме».

Він також додав, що для України визначальними залишаються три теми: припинення вогню, обмін полоненими і вибори за стандартами ОБСЄ на окупованих територіях.

Усі чотири міністри висловили глибоке занепокоєння у зв’язку з погіршенням ситуації щодо безпеки на Донбасі і закликали до якнайшвидшої деескалації і негайного припинення вогню, що дало б змогу розпочати прогрес у політичній, гуманітарній та соціально-економічній сферах, йдеться у спільному комюніке чотирьох дипломатів.

Міністри також наголосили на необхідності покласти край обмеженням на доступ спостерігачів ОБСЄ до всіх місць зберігання техніки, що зрештою перешкоджає перевірці процесу виведення важкої зброї і порушує мінські угоди.

Крім того, у спільній заяві окремим пунктом йдеться про необхідність звільнення в’язнів за принципом «усі на всіх».

Примітно, що і глава МЗС Російської Федерації  Сергій Лавров підтвердив: усі чотири міністри висловилися за виконання мінських домовленостей.

За його словами, міністри констатували, що ці домовленості далі чинні як цілісний пакет, і висловили рішучість не допустити зриву, заявивши, що їм немає альтернативи.

Утім, те, що гладко на словах, насправді не виконується. Лише протягом вівторка — дня зустрічі дипломатів у Парижі — бойовики, за інформацією зі штабу АТО, понад 40 разів обстріляли позиції українських військових по всій лінії розмежування, застосувавши заборонене мінськими домовленостями озброєння. Також терористи стали активніше обстрілювати блокпости, населені пункти і маленькі міста, інфраструктуру. А на Маріупольському напрямку найнапруженіше було в районі Широкиного  і Чермалика, де терористи застосували міномети різних калібрів. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»