Розмінуванню вздовж лінії зіткнення сприятимуть і словенські фахівці. Фото з сайту radiosvoboda.ua

Президент Петро Порошенко провів зустріч із віце-прем’єр-міністром — міністром закордонних справ Республіки Словенія Карлом Ер’явцем. Він подякував Словенії за чітку позицію солідарності і підтримки України у її боротьбі проти російської агресії, зокрема — підтримку Європейського Союзу. На що Карл Ер’явец відповів: «Словенія підтримує Україну, її суверенітет і незалежність».

Співрозмовники обговорили проект з розмінування на сході України, який започатковано за підтримки Міжнародного трастового фонду (ITF) з підвищення гуманітарної безпеки. «Проект Трастового фонду за участі Словенії з урахуванням вашого досвіду дуже важливий для розмінування вздовж лінії зіткнення та поблизу Широкіного», — наголосив Президент.

Словенія також підтримує Україну на її євроінтеграційному шляху. Так, поважний гість повідомив про ратифікацію його країною у травні Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. «Ми також підтримуємо лібералізацію візового режиму. Сподіваюсь, що до кінця року необхідні процедури завершимо», — зазначив Карл Ер’явец. Президент подякував за таку позицію.

Співрозмовники відзначили велику кількість напрямів співпраці, зокрема в межах міжнародних організацій. Президент наголосив, що Україна розраховує на підтримку Словенії на виборах до складу непостійних членів Ради Безпеки ООН на період 2016—2017 років. «Ми маємо величезний потенціал в економічній, політичній, культурній та гуманітарній сферах», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.

Україна також вдячна Словенії за допомогу в організації відпочинку українських дітей, особливо тих, чиї батьки загинули або були поранені під час подій на Майдані та в зоні АТО. Президент також закликав Словенію розглянути можливість реабілітації поранених українських військових.

Карл Ер’явец передав Петру Порошенку запрошення від Президента Словенії Борута Пахора відвідати країну з візитом у зручний для нього час. Петро Порошенко подякував за запрошення і додав: «Це важливо для нас — будувати відносини довіри, дружби й партнерства».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»