Успішно завершилися випробування другої черги Суецького каналу. Кілька великих суден під прапорами різних країн пройшли новий 72-кілометровий відтинок, проритий паралельно старому. Офіційне відкриття запланували на 6 серпня.

Для робіт активно залучали армійські інженерні частини. Охорону будівництва і самого каналу через сусідство з Синайським півостровом та його екстремістами теж забезпечує армія. Керівник проходу запевняє у відсутності загроз.

Мохаб Маміш, голова проекту Суецького каналу:

«Три великих кораблі пройшли каналом: вони подолали його безпечно, що доводить усім, що новий шлях повністю придатний до судноплавства і цілком безпечний».

Другий рукав прорили, аби судна могли рухатися в обидва боки одночасно. Це збільшить пропускну здатність вдвічі – приблизно з 50 до 100 суден на добу.

Нині канал заробляє Єгипту майже 5 мільярдів євро щорічно і є другим після туризму джерелом прибутку. Влада планує збільшити цю цифру до понад 13 мільярдів до 2023 року.

Через Суец проходить 7% морського вантажообігу світу. Він відіграє ключову роль в забезпеченні Європи близькосхідною нафтою та далекосхідними товарами.

Єгипет реалізував проект самостійно. Гроші отримали від випуску облігацій з прибутковістю 12 відсотків. Їх розкупили лише за 8 днів. Для країни – це предмет національної гордості та надія на щасливе майбутнє після часів нестабільності, коли за два роки насильницьким шляхом змінилося два президенти Хосні Мубарак та Мохамед Мурсі.

Мохаммед Шейхібрагім, журналіст euronews:

«Кілька днів залишається до відкриття нового Суецького каналу, проекту, який, як сподіваються єгиптяни, допоможе оживити заслаблу економіку країни. За допомогою іноземної готівки хочуть, в тому числі, створити логістичний центр та бізнес-хаб на території, що оточує цей шлях».

EURONEWS