Тисячі жителів Тернопілля стали на захист України від російсько-терористичної агресії. І сотні волонтерів взялися допомагати воякам усім необхідним. Відомий у краї живописець і скульптор Микола Шевчук пройшов Майдан. Коли ворог почав топтати нашу землю, долучився до волонтерства — став членом громадської організації «Теребовлянська вежа».

Власне, до цієї доброчинної структури приєдналися всі, хто допомагав учасникам Революції гідності. Нині вони опікуються призваними в зону АТО з Теребовлянського району. Микола Шевчук каже, що придбали вже понад 10 транспортних засобів: вантажівки, джипи, карети швидкої допомоги тощо. З технікою відправляли на буремний схід для краян й іменні передачі, продукти, військову форму. Допомагають пораненим землякам збирати кошти на операції, протезування, реабілітацію, ліки. Організовують акції підтримки родин, де є малі діти, батько яких боронить Україну від російських терористів.

Демобілізованих жителів району теж не залишають поза увагою. Приміром, Олег Чорний повернувся недавно у рідну Кровінку, що поблизу райцентру. Служив в одній із аеромобільних десантних бригад, з торішнього квітня брав участь у бойових діях, зокрема захищав луганське летовище. Волонтери з «Теребовлянської вежі» теж бували з допомогою у цій військовій частині. Микола Шевчук, викладач Теребовлянського вищого училища культури, пригадує Олега ще з часу навчання у духовому відділі. Тепер вони знову зустрілися в Тернополі — на форумі учасників АТО й волонтерів «Від єдності до Незалежності». Голова облдержадміністрації Степан Барна вручив на цьому зібранні Олегові Чорному медаль «За оборону рідної держави». Наступного дня на іншому заході Миколу Шевчука теж удостоїли відзнаки від УПЦ Київського патріархату — «За жертовність і любов до України».

Скликання форуму «Від єдності до Незалежності» зініціював Степан Барна. Влада вирішила об’єднати зусилля всіх учасників АТО й волонтерів краю, незалежно від місця служби, роботи й громадської діяльності, задля доброї справи — допомоги, підтримки. Очільник краю назвав сумну цифру: з початку торішнього вересня на Тернопіллі вже похоронили 64 Героїв. Аби поліпшити соцзахист оборонців української землі та членів сімей полеглих, в області ухвалили програму підтримки на 2015—2019 роки. На її втілення з обласної скарбниці передбачили понад 7 мільйонів гривень.

Вирішувати питання соцзахисту бійців та їхніх родин допомагають і ради підтримки учасників АТО, що діють при ОДА та в районах. Надали вже медичну допомогу понад 600 воїнам. На лікування та реабілітацію захисників з бюджету краю закладам охорони здоров’я спрямували два мільйони гривень. На базі обласних комунальних установ створили центри з надання кваліфікованої медико-психологічної допомоги, де пройшли реабілітацію і лікування 150 осіб.

Степан Барна назвав і таку цифру: 777 краян, які захищали територіальну цілісність України та брали участь в АТО і отримали статус учасника бойових дій, користуються пільгами; 95 членів сімей загиблих також отримали соціальну допомогу.

Важлива справа — і надання земельних ділянок учасникам АТО. Як прозвучало на форумі, фахівці землевпорядної служби та органів місцевого самоврядування у Тернопільській області вже прийняли майже дві тисячі заяв на наділи. Надали дозволи на розроблення проектів із землеустрою на 1,5 тисячі ділянок загальною площею понад 220 гектарів. У власність бійцям АТО передали майже 400 ділянок для садівництва, 13 — для особистого селянського господарства, понад сотню — для будівництва й обслуговування житлових будинків.

Обласна влада влітку опікувалася й відпочинком дітей, батьки яких змушені боронити від російського агресора та його найманців Україну. Майже 160 дітлахів оздоровлювалися в Польщі, Хорватії, Сербії, Угорщині, Литві.