ПРОГРАМА. Кількість годин на вивчення української мови у школах з вивченням російської чи іншої мови національної меншини збільшено на одну годину у 1-му та 2-му класах та на дві години — у 3-му та 4-му. Це затверджено наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту «Про Типові навчальні плани початкової школи» на 2012—2013 навчальний рік.

У навчальних планах, передбачених новою редакцією Державного стандарту початкової загальної освіти, норма вивчення української мови становитиме 28 годин. І в тих школах, де навчання з усіх предметів ведеться українською, на іноземну мову відведено 7 годин.

Як повідомляє прес-служба МОНмолодьспорт, загальна кількість годин на освітню галузь «Мови і літератури» не змінилася і становить 35 годин. Такий висновок зроблено після порівняння базових навчальних планів зразка 2005-го з 2011 роком.

Однак при складанні робочого навчального плану освітянські заклади мають змогу використовувати додаткові години на посилення інваріантної (обов’язкової) складової, зокрема й на вивчення української мови.