Про початок добровільного об’єднання на Черкащині недавно повідомили Цибулівська селищна об’єднана територіальна громада Монастирищенського району, Зорівська сільська Золотоніського, а також Мехедівська та Вершино-Згарська Драбівського району. Є відомості про це й з інших районів.

Як розповів директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Сергій Пасічник, із 44 затверджених урядом територіальних громад області п’ять уже вийшли на завершальний етап формування, три з них навіть візьмуть участь у жовтневих виборах. У 28 майбутніх громадах активно працюють ініціативні групи з добровільного об’єднання і триває жваве обговорення всіх аспектів реформи.

Сприяли цьому обласна та районні держадміністрації, міськвиконкоми, Офіс реформ у Черкаській області, громадські організації, експерти, юристи, депутати місцевих рад, які активно проводять інформаційно-роз’яснювальну кампанію з питань реформування місцевого самоврядування, територіальної організації влади, децентралізації державної влади і розробили моделі можливого об’єднання територіальних громад області з урахуванням вимог нормативних актів.

Після розгляду на двох сесіях обласної ради, широкого обговорення і доопрацювання проект перспективного плану, відповідно до якого запропоновано утворити на Черкащині 93 об’єднані територіальні громади, схвалили на сесії обласної ради і подали на затвердження Кабінету Міністрів України.