Це передбачено проектом ЄС «Центр адаптації переселенців та підприємців із зони АТО та Криму у Вінницькій області». Як повідомив перший заступник директора департаменту регіонального економічного розвитку облдержадміністрації Володимир Репей, на початку цього року проведено консультації з переселенцями і відповідними громадськими організаціями. Це спонукало департамент подати пропозиції щодо розширення надання фінансової допомоги і вдосконалення механізму фінансування. «Представництво ЄС врахувало наші пропозиції. Тепер переселенці зможуть отримати компенсацію за придбане обладнання й інші основні засоби. Крім того, раніше людина мала звернутися в банк і отримати кредит, а потім подати документи щодо відшкодування. Але оскільки переселенці не мали майна під заставу, а банк за гарні очі грошей не дає, ніхто його не отримував. Тепер, минаючи банк, вони безпосередньо звертатимуться до проекту, що зробило схему дієвою», — зазначив він.

Знадобився час, щоб процес отримання допомоги запрацював. Зі слів його керівника Валерія Нікітюка, враховано прагнення не лише тих, хто мав бізнес і хоче його відновити, а й фізичних осіб. «Тепер людина, знаючи, що отримає компенсацію, реєструється (у нашій області на це треба день-два), купує обладнання — і ми їй відшкодовуємо», — сказав він і зауважив, що компенсують і тим, хто раніше придбав обладнання. Наприклад, одне деревообробне підприємство закупило устаткування, але, вичерпавши обігові кошти, не має фінансів на придбання сировини. «Компенсаційні гроші дадуть змогу запустити це виробництво, отже стати донором робочих місць», — запевнив він. Організатори планують провести семінар-навчання щодо написання бізнес-планів.

Мета проекту — створити сто нових робочих місць і певну кількість підприємств. За одне робоче місце компенсація становить до 95 тисяч гривень, два — до 140 тисяч, за чотири — до 240 тисяч, шість — до 350 тисяч. Це дуже важливо для відновлення бізнесу коштом ЄС. Опитування свідчать про зацікавленість переселенців у допомозі. До речі, за словами Володимира Репея, з Донбасу на Вінниччину перебралося 156 підприємців, до проекту готові долучитися співробітники Донецького національного університету, який обжився у Вінниці.