КРОК ДО ЄВРОСОЮЗУ 

Усім переходам перехід!

Цей стратегічний об'єкт розташований на відрізку Критського транспортного коридору №3, який є найкоротшим шляхом між Києвом та Варшавою, і нині є найбільшими сухопутними автомобільними «воротами» у Євросоюз.

– На виконання Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, для прискорення перетину кордону туристами та комерційними вантажами тут здійснено масштабні роботи з розбудови і розширення пункту пропуску загальною вартістю майже сто мільйонів гривень, – повідомив голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук, який взяв участь у процедурі відкриття. – Органічним доповненням до цього важливого об'єкту стала реконструкція українського відтинку міжнародної траси М-07 «Київ – Варшава – Берлін», що була завершена у минулому році.

Тепер автоперехід «Ягодин», який у першій половині минулого століття мав символічну назву «Вовчий перевіз»,  протягом доби зможе пропускати три тисячі легкових і вісімсот – вантажних автомобілів, майже сотню автобусів та вісім з половиною тисяч громадян, які перетинають державний кордон. До реконструкції пункт пропуску в обидві сторони у середньому перетинали приблизно дві тисяч легкових автомобілів, чотири з половиною сотні вантажівок та шість тисяч громадян. Рух транспорту може проходити тут відразу по 26 смугах. Для учасників та гостей «Євро-2012» виділено окрему смугу руху, контроль на якій буде здійснюватися на території Євросоюзу українськими і польськими прикордонниками та митниками за принципом «єдиної зупинки».

Серед інших нововведень привертає увагу встановлений тут «Фільтр пункту пропуску». Він має систему автоматичного зчитування із 36 відеокамер реєстраційних номерів транспортних засобів і занесення їх до бази даних. Система також передбачає автоматичне зважування та сканування транспортних засобів із занесенням інформації до програмно-інформаційного комплексу «Інспектор-2006», відеоспостереження із 133 відеокамер за проходженням процедур митного контролю та митного оформлення. Інформація з частини відеокамер у режимі реального часу мережею Інтернет передається до Державної митної служби України.

– Застосування такої системи дасть змогу суттєво зменшити вплив людського чиннику на проведення митного контролю та оформлення товарів і транспортних засобів, приведе до значного скорочення часу, необхідного для здійснення митних процедур у пункті пропуску, – зазначив голова Державної митної служби Ігор Калетник, який також взяв участь у відкритті переходу. – А це у свою чергу значно збільшить кількість оформлених за зміну транспортних засобів та унеможливить виникнення черг.