УРЯДОВІ РІШЕННЯ.Перший пілотний проект з впровадження референтних цін на ліки торкнеться препаратів від гіпертонії. Про це повідомила віце-прем'єр-міністр - міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова на брифінгу в Києві.

За її словами, МОЗ вивчив європейський досвід продажу ліків за доступними цінами і найближчим часом буде прийнято постанову Кабміну про впровадження референтних цін на медичні препарати.

«Держава буде не тільки контролювати ціни, але і регулювати їх. Починаючи від виробника і закінчуючи оптовими і роздрібними націнками», - підкреслила міністр.

Вона зазначила, що для пілотного проекту було обранонизку лікарських препаратів від гіпертонічної хвороби, так як це найпоширеніша хвороба в структурі смертності та інвалідності.

Богатирьова додала, що подібні заходи щодо зниження цін на ліки не можуть бути впроваджені раніше, ніж через два місяці, так як сьогодні на складах України знаходиться двомісячний запас препаратів цього ряду, які необхідно реалізувати за старими цінами для уникнення конфлікту з виробниками.

29 березня президент України Віктор Янукович повідомив, що дав доручення уряду зайнятися механізмом державного регулювання цін на ліки.

Ера fm