На Волині нещодавно повністю реконструювали прикордонну заставу «Грабове». Це стало можливо у межах міжнародного проекту розвитку сучасної інфраструктури відділів прикордонної служби за Програмою транскордонного співробітництва Україна — Польща — Білорусь. Обійшлася вона в 5,3 мільйона гривень. Величезний обсяг робіт на колишній заставі виконано за рахунок коштів, наданих Євросоюзом у рамках програми добросусідства.

Наказ Батьківщини виконати готові! Фото автора

Протягом 2013—2015 років волинські будівельники реконструювали 30 споруд адміністративно-житлового, господарчого та комунального призначення. За євростандартами виконано й інші роботи. Служба для частини прикордонників відтепер стане легшою і завдяки тому, що на території відділу облаштовано кілька службових квартир. Відділ забезпечено необхідним озброєнням та спеціальними техзасобами. Серед них — патрульні автомобілі «Дастер», снігоходи, квадроцикли, прилади нічного і тепловізійного спостереження тощо.

— Облаштування держкордону і створення на ньому належних умов для тих, хто подорожує між державами, — нині один із наших пріоритетів, — зазначив голова Держприкордонслужби України генерал-полковник Віктор Назаренко. — Ми вдячні за фінансову й технічну допомогу Євросоюзу і братній Польщі зокрема.

У відкритті взяла участь і Генеральний консул Республіки Польща в місті Луцьк пані Беаті Бживчи.

— Нині українська влада робить багато, щоб українсько-польський кордон став приязним для людей. І це в дусі загальноєвропейського процесу, — наголосила вона. — Нехай тут завжди буде мир і спокій!

Українські прикордонники мають спільну тему для розмови з польськими гостями. Фото автора

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зазначив:

— Органи виконавчої влади регіону традиційно завжди готові відгукнутися на запит воїнів у зелених беретах! Адже від того, в яких умовах вони служитимуть, значною мірою залежить не лише спокій кожного з нас, а й ідеологічна та економічна безпека держави».

«Грабівчани», як і весь особовий склад Держприкордонслужби, долучаються до посилення східних кордонів України і беруть участь в АТО. Шість прикордонників відділу нагороджені державними та відомчими нагородами, один з них посмертно...

І тому, як одностайно зазначали учасники врочистостей на заставі «Грабове», найголовніша цінність України, що нині є на західному кордоні, — це мир, спокій, взаєморозуміння і доброзичливі стосунки європейських сусідів.