Олександр МАКАРСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра» 

АКТУАЛЬНО. Представники журналістських організацій України, Росії, Грузії, Азербайджану, Вірменії, Молдови, Білорусі за ініціативою Міжнародної федерації журналістів (МФЖ)  та за участю її фахівців провели в Ялті координаційну зустріч, яка по суті стала стартом кількарічної програми Європейського Союзу «Побудова культури безпеки, прав і незалежних стандартів для журналістів країн колишнього СРСР» .

У рамках цієї  програми Національна спілка журналістів України, яка є членом МФЖ, проводитиме моніторинг випадків, коли журналісти стають об’єктами різного роду тиску, жертвами нападів, насильства через свою професійну діяльність. Результати моніторингу в країнах — учасниках проекту оприлюднюватимуться спеціальним сайтом, аби привернути до них увагу міжнародної спільноти, урядів, право- охоронних органів, журналістських профспілок.

У регіонах України  пройдуть тренінги, на яких представники мас-медіа познайомляться з тим, як  діяти в критичних ситуаціях, як  знизити рівні небезпеки при проведенні журналістських розслідувань і т. ін.

Незалежна медіапрофспілка планує зняти фільм про випадки  перешкоджання журналістам виконувати свою роботу, про розправи з представниками електронних і друкованих ЗМІ, блогерами.

Утиск журналістів — утиск свободи слова. Зменшити його рівень означає збільшити простір цієї свободи.