У Запорізькій області триває перейменування вулиць, населених пунктів і демонтаж пам’ятників відповідно до закону про декомунізацію. Усього на цій території 1734 об’єкти, які підлягають декомунізації: демонтажу та перейменуванню. Уже змінили назви 450 із них. 

Річ у тім, що декомунізація — це велика робота, яку спільно виконують влада, науковці,  краєзнавці. Фахівці підготували й опрацювали список історичних осіб, причетних до злочинів радянської влади. Усі вулиці, райони, населені пункти, названі на їхню честь, неодмінно перейменують.

Згідно із законом про декомунізацію, органам місцевого самоврядування відводиться на перейменування півроку. З 21 листопада 2015-го по 21 лютого 2016 року цим питанням займаються голови міст, селищ, сіл. Вони провели слухання, соцопитування, знайшли альтернативні назви. Майже нема дискусій про подальшу долю 99,9% назв вулиць. До того ж, із 207 пам’ятників демонтовано 73. Щодо 90 інших прийнято рішення, які виконують. Насамперед демонтують пам’ятники Леніну.

Щодо двох об’єктів, їхніх географічних назв триває дискусія. Запорізька міськрада подала документи на перейменування озера Леніна. Але, як виявили науковці, такої назви немає. Є Дніпровське водосховище імені Леніна. Тому цей об’єкт можна називати Дніпровським водосховищем. А, приміром, острів Леніна, на їхню думку, — частина мису Кічкас. Йому повернуть історичну назву.

— Ще на початку минулого року подано пропозиції щодо перейменування п’яти населених пунктів області, — коментує ситуацію директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислав Мороко. — Наприкінці осені цей перелік доповнила ще 41 назва. Нині він на розгляді у Верховній Раді. Ще щодо п’яти об’єктів робота складніша, оскільки з погляду місцевих громад їхні назви спірні.

Цікаво буде дізнатися, що населений пункт Ювілейний у Запоріжжі було названо на честь чергового ювілею того-таки Леніна, назва села Партизани пов’язана з історією громадянської війни в Росії й визвольних змагань в Україні (тобто село названо на честь червоних партизанів), село Жовтневе — на честь 40-річчя Жовтня, назва села Уральське нагадує про більшовицький полк, що базувався на Уралі (звідти й «Уральські казарми», і село Уральське, і Грязнов, якого вбили  махновці).

— У нас є всі документи, що підтверджують історичне походження цих назв, —  наголосив Владислав Мороко, — тому всі об’єкти, назви яких пов’язані з мілітарними утвореннями більшовиків Росії, буде перейменовано. 

Для активізації процесу в області створили групу «21 лютого», яка має право подавати позови в суд на тих голів, які не провели декомунізацію. Колективної відповідальності в цьому питанні немає. Тобто ради, які не прийняли необхідних рішень, жодної відповідальності не несуть. А ось голови відповідатимуть персонально, згідно з чинним законодавством — як адміністративним, так і кримінальним. Законом передбачено: якщо ці об’єкти не перейменують до 21 лютого, до процесу долучаться, крім обласної влади, Кабінет Міністрів та Верховна Рада України, а також Інститут національної пам’яті, щоб цього року декомунізація завершилася.