У місті Буринь на Сумщині відкрили меморіальний знак на честь православних храмів, знищених на території району у 1920—1930-х роках. Таких налічується 22, за кожним — окрема духовна драма, що й досі відлунює у долях дітей та онуків.

Як розповів один з ініціаторів створення церковного мартирологу художник-графік Микола Бондаренко, до речі, автор знака, ця сторінка в історичному літописі краю особливо важлива. Адже розгул войовничого комуністичного атеїзму болюче позначився на духовному світові не тільки місцевих жителів, а й кількох поколінь українців. 

Пам’ятний знак знищеним православним храмам Буринського району. Фото Миколи ВЕРПОВСЬКОГО

Але віра воістину незнищенна. Навіть зруйновані, храми залишаються у пам’яті, несуть високе світло у душі і серця вірян. З-поміж зруйнованих — Троїцька церква в селі Попова Слобода (нині Слобода) колишнього Путивльського повіту. Її зведено старанням родини Володимира та Надії (з роду Терещенків) Муравйових-Апостолів. На щастя, збереглися світлини, інші документи, завдяки яким сьогодні вдалося відтворити картину тодішнього духовного життя селян. Тож з-поміж іменних табличок окрему присвячено Троїцькому храму.

У відкритті знака взяли участь не тільки місцеві жителі, а й численні гості з різних куточків району та області. Серед них — голова Сумської ОДА Микола Клочко,  Глухівський міський голова   Мішель Терещенко та інші.