Можливо, непрості сучасні стосунки між вкладниками та кредитоотримувачами банків, а також корупція на ринку фінустанов спонукала Нацбанк нещодавно зробити жорсткими вимоги до репутації акціонерів та керівників цих інституцій.

Які вони, ці вимоги, і як можуть допомагати пересічним громадянам і державі на ринку банківсько-фінансових послуг?

Однозначно саме населенню стане легше від такої зміни: регулятор заборонив власникам істотної участі або керівникам неплатоспроможних банків обіймати аналогічні посади у банківській сфері протягом 10 років, якщо вони провинилися.

Нагадаємо, що таке істотна участь. Це пряме або непряме володіння однією особою чи спільно з іншими 10 та більше  відсотками статутного капіталу або акцій тощо. Отже, відтепер топ-менеджери фінансових установ, які були винні в доведенні банку до банкрутства, або причетні до відмивання коштів і скеровування їх в офшори, отримають по заслузі.

Це означатиме, що винуватців у штучному доведенні фінустанови до банкрутства покарають, і створити великі проблеми для клієнтів інших банків у найближчому майбутньому вони не зможуть.

Директор громадсько-політичного медіа-центру «Ваша надія» Федір Олексюк знає багато прикладів, коли власники або топ-менеджери збанкрутілих фінустанов (які були винними у доведенні їх до краху) працювали на аналогічних посадах в інших банках. Або змінювалася вивіска банку-невдахи, і його очолювали ті самі керівники.

Щоб будь-який бізнесмен зміг купити істотну участь у неплатоспроможній фінустанові, йому необхідно підтвердити, що в нього  достатньо коштів.

«Вважаю це дуже важливим, адже раніше такі перевірки на наявність  необхідних коштів були формальністю і траплялося,  що банки купували всього за 1 долар. Нині  покупець має викласти не менше 0,5 мільярда гривень», — зазначає юрист компанії «Лавринович і партнери» Андрій Кулеба.

Нацбанк буде уповноваженим органом, який розглядатиме надані інвестором документи на таку купівлю лише в тому разі, коли того визнають кваліфікованим (тобто відповідає певним критеріям) відповідно до рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Ще одне цікаве нововведення: Нацбанк надав право своїй комісії з питань нагляду та регулювання діяльності банків, як записано в офіційному документі, «визначати наявність значного або вирішального впливу осіб на управління або діяльність банком без формального володіння його істотною участю». Це означає, що регулятор хоче знати  в обличчя фактичних власників банку, які приховують це. Як правило, вони наймають керівництво і топ-менеджмент.

У цьому сенсі ще слід додати важливу деталь. Буває, що банк розоряється з вини топ-менеджера чи, приміром, заступників керівника або керівників великих департаментів. Тож згідно зі змінами правил гри на цьому ринку, саме ці люди вже фактично ніколи не працюватимуть у банківському секторі.

Також слід сказати, що Нацбанк та інші контролюючі органи повинні ретельно розібратися у ситуації й зробити все можливе, щоб людей, які не були заплямовані, не викидали з ринку.