Керівництво Нацбанку України прагне якомога частіше зустрічатися з пресою та телебаченням, а також дуже вдячне ЗМІ за цікаві матеріали, за допомогою яких дізнається чимало важливого та корисного. Саме це було лейтмотивом прес-конференції першого заступника голови правління Нацбанку Олександра Писарука, що відбулася вчора. 

Банкір повідомив журналістам, що регулятор постійно здійснює інтервенції для продажу і для закупівлі валюти. На запитання, які заходи впливають на стабілізацію національної валюти, він відповів, що Нацбанк для вирішення цього важливого питання використовує адміністративні й ринкові заходи.

«Цього тижня ми продали 54 банкам 95 мільйонів доларів, що становить 50% задоволення попиту на американську валюту. Минулого тижня Нацбанк продав 166 мільйонів доларів. Це ринкові заходи регулювання ринку. Щодо адміністративних, то ми застосовуємо часті перевірки банків, які купили у нас валюту. Це робимо, тісно співпрацюючи з МВС. Так ми виявили 6 серйозних порушень фінансовими установами, а також нещодавно викрили роботу 3 незаконних конвертаційних центрів», — наголосив Олександр Писарук.

За його словами, для злісних порушників «спокою» у фінансовій сфері Нацбанк використовує також заходи позбавлення ліцензій та обмеження операцій щодо торгівлі валютою. Проте він відмовився назвати ці фінустанови.

Перший заступник голови правління Нацбанку повідомив, що стабільніший курс гривні до долара можливий лише у разі збалансованого рівня попиту та пропозиції останнього.