Багато років поспіль у Міністерстві юстиції концентрувались повноваження щодо надання сервісів. Людям, щоб отримати необхідний документ, доводилося вистоювати величезні черги або платити хабарі. Щоб змінити ситуацію, фахівці Мін’юсту разом із представниками всіх фракцій коаліції та громадянського суспільства розробили пакет законопроектів, які забезпечать децентралізацію функцій із реєстрації майна та бізнесу.

Ідеться про проект закону №2983 «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань», проект закону №2982 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», проект закону №2981 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансової забезпеченості надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування)», проект закону №2984 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг».

«Донедавна в нашому міністерстві була Державна реєстраційна служба, яка асоціювався в українців з багатьма проблемами, — каже міністр юстиції Павло Петренко. — Ми ліквідували цей орган, а його повноваження передаємо місцевим органам влади, нотаріусам. На початку року багато скептиків та критиків негативно висловлювалися щодо цієї ініціативи, та їхні побоювання не виправдались. І це довели наші пілотні проекти. Тому ми повинні закріпити ці ініціативи в нормативних документах».

У законопроектах щодо децентралізації та демонополізації послуг із держреєстрації передбачено передачу функцій з реєстрації бізнесу та речових прав на нерухомість органам місцевого самоврядування, нотаріусам та іншим акредитованим суб’єктам. Кошти, які платитимуть люди за послуги, передадуть місцевим органам влади, нотаріусам тощо. Запропоновано 60% адмінзбору, який справляють за реєстрацію бізнесу та нерухомості, залишати цим суб’єктам.

З огляду на практику реєстрації бізнесу та прав на нерухомість запропоновано спростити сам механізм надання цієї послуги, внаслідок чого скоротиться термін реєстрації з 14 до 5 днів. Додатково закріплено можливість адміністративного оскарження дій чи бездіяльності державних реєстраторів.

Щодо реєстрації юридичних осіб, то ця процедура теж максимально спрощується, адже отримати послугу можна буде в електронному вигляді. Скасовується подача так званої форми 6 (реєстраційна картка про підтвердження відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців).

У законопроекті №2984 передбачено спрощення та вдосконалення процедури надання адмінпослуг, прописано можливість удосконалення обміну інформаційними реєстрами між державним земельним кадастром та реєстрами Мін’юсту.

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»