Американський автовиробник Local Motors представив перший автомобіль, надрукований на тривимірному принтері, у Чикаґо торік у вересні.

Тепер, майже через рік, вони планують запустити у продаж цей електромобіль, до того ж покупці матимуть змогу відкоригувати свій транспортний засіб відповідно до власних потреб. За словами представників компанії, перша версія автомобіля коштуватиме від 18 до 30 тисяч доларів (тобто, від 16 до 27 тисяч євро).

«Процес складається із трьох циклів. Ви починаєте з цифрового файла, який вкладаєте у принтер, і він видруковує автомобіль. Тоді ви переходите до фрезерного верстата, обрізаєте машину, аби вона набула потрібних вам обрисів. Згодом збираєте докупи частини – двигун, колеса тощо. І от ваш автомобіль готовий до того, щоб вирушити в дорогу!»– розповідає Джон Роджерс, один із засновників Local Motors.

Надрукований на тривимірному принтері автомобіль з пластику «зміцнюють» за допомогою вуглецевого волокна. Процес друку триває 44 години.

Мета наступного етапу дослідження і розробки – прискорити швидкість друку. Кожен автомобіль складається із тисяч деталей. Деякі деталі, як от двигун, шини, підвіски тощо не можна надрукувати, але більшість запчастин, від шасі до сидінь, видруковуються за допомогою спеціального пластику, який, за даними виробника, має таку ж міцність, як, наприклад, алюміній.

«У даному конкретному випадку ми беремо пластик, зміцнений вуглецевим волокном , розплавляємо його в екструдері. Звідти він іде на друк», – каже далі Джон Роджерс.

ДОВІДКА «УК»

Strati – двомісний автомобіль, здатний розвивати швидкість до 40 кілометрів за годину. Його вага – 800 кілограмів. За словами виробника, він здатний прослужити принаймні п‘ять років, а тоді його можна піддавати вторинній переробці.

EURONEWS