Служба безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою та Фондом держмайна повернули до державної власності частину міждержавних магістральних нафтопродуктопроводів, незаконно відчужених російською компанією. Про це йдеться у повідомленні прес-служби СБУ.

Збитки економічним інтересам держави було завдано на початку 1990-х років. Ділянки міждержавних магістральних нафтопроводів Самара-Західний напрямок та Грозний-Армавір-Трудова загальною протяжністю 1433 кілометри розташовані у Житомирській,  Рівненській, Тернопільській, Львівській, Закарпатській областях з пропускною спроможністю майже півтора мільйона тонн світлих нафтопродуктів на рік. Крім того, є і промисловий комплекс із шести нафтобаз, де можуть зберігатися 320 тисяч кубічних метрів сировини. Саме ці відрізки нафтопроводів було незаконно визнано власністю Російської Федерації та в односторонньому порядку внесено сусідньою державою до статутного капіталу російської компанії ДП «ПрикарпатЗахідтранс» Акціонерного товариства «Транснефть» (м. Рівне) під виглядом іноземних інвестицій.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про трубопровідний транспорт» ці об’єкти є виключно державною власністю.

СБУ спільно з Генпрокуратурою України кваліфікувала це порушення законодавства як загрозу національній безпеці в економічній сфері та ініціювала процес повернення ділянки міждержавних нафтопродуктопроводів до державного сектору економіки.

«У листопаді цього року постановою Рівненського апеляційного господарського суду визнано право власності на ці частини нафтопроводів, що проходять територією України, за державою в особі Фонду держмайна», — додали в СБУ. 

Відділ економіки
та державного управління
«Урядового кур’єра»