Телевізійники разом з освітянами залучили учнів 2—4 класів з усієї України до створення анімаційних фільмів. Такий оригінальний Всеукраїнський проект під назвою «Це — наше, і це — твоє!» стартував ще торік у вересні. Започаткували його Міністерство освіти і науки й телеканал «ПлюсПлюс».

Упродовж кількох місяців діти з різних областей написали понад 600 цікавих розповідей про унікальність своєї Батьківщини й створили близько шести тисяч малюнків про найдивовижніші відкриття, досягнення й чудові природні особливості нашої країни. Школярі разом з учителями надсилали творчі роботи до профільного міністерства. Найкращими визнано понад 170 розповідей, які об’єднали у 25 загальних тем. Ці роботи стали основою нового сезону мультфільму «Це — наше, і це — твоє!»

У зворушливих творах діти передали всю свою любов та гордість за рідну країну. Приміром, «унікальні та знамениті на весь світ водойми — наші!», «старовинні орнаменти та символи писанок — наші!», «видатні відкриття космосу — наші!» (до речі, школярі разом із дорослими знайшли інформацію про те, що першу карту Марса, який людство от-от збирається освоїти, створив українець). Виявляється, що й систему індексування, якою користується майже 200 країн світу, теж винайшов українець.

А ще діти залюбки розповіли про унікальний петриківський розпис, цінні у всьому світі корисні копалини, неймовірні археологічні знахідки тощо. Насправді для найменших школярів це корисний і незабутній досвід, оскільки вчить пишатися своєю країною та відкривати у ній щось нове. Водночас самі мультфільми подають цікаву інформацію у простій і доступній формі. А як цікаво дітворі переглянути мультик, створений з їхньою участю!

«Учні початкових класів разом зі своїми вчителями або батьками підбирали найцікавіші відомості про рідне місто чи район і надсилали на конкурс, — розповіли «УК» в Міністерстві освіти і науки. — Найбільшу активність проявили школярі з Дніпропетровщини, Херсонщини, Харківщини та, що особливо приємно, із Донеччини й Луганщини. В організації конкурсу нам допомагали працівники Інституту модернізації освіти. Загалом такі проекти дуже важливі для підростаючого покоління. Адже цей проект допомагає не лише формувати у юних школярів почуття патріотизму, а й дізнаватися багато цікавого про рідний край».

Уже цього місяця найменші українці зможуть переглянути перших 25 нових серій мультфільмів, утілених у життя за їхніми ідеями. А в перспективі телеканал планує зробити Всеукраїнський проект «Це — наше, і це — твоє!» щорічним. Водночас у Міносвіти повідомляють, що мають намір організувати виставку численних творчих робіт школярів у столичному Мистецькому арсеналі, щоб усі охочі мали змогу очима маленьких школярів вкотре переконатися, наскільки унікальна наша Батьківщина.