ПЕРСПЕКТИВА

За кілька років Україна здатна освоїти випуск сучасних гвинтокрилих машин

Україна має всі можливості для забезпечення в майбутньому власних потреб у вертольотах. Про це журналістам заявив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.

"У нас виробляються двигуни практично до всіх типів вертольотів, які існують у світі. У нас є підприємства, які зможуть робити і корпуси, і більшість вузлів та агрегатів для нових українських вертольотів. Тому ми просто зобов'язані в середньостроковій перспективі запустити їх власне виробництво", - наголосив урядовець.

На сьогодні парк вертольотів, які експлуатуються в нашій країні, досить застарів і потребує оновлення. Частка машин, які працюють до 10 років, не перевищує 15%. Вік же більшості вертольотів перевищує 20 років. Якщо на почат?ку 1990-х років в Україні працювало близько 500 цивільних вертольотів, то нині зареєстровано трохи більше двохсот (без урахування машин Міноборони).

Андрій Клюєв зазначив, що доручив Агентству з управління державними корпоративними правами спільно з Міністерством оборони опрацювати оптимальну технологічну модель виробництва вертольотів, зокрема з використанням механізмів державно-приватного партнерства з ВАТ "Мотор Січ" та іншими підприємствами.

Він заявив, що вітчизняна промисловість уже готова частково забезпечувати наші потреби модернізованими вертольотами, продовжуючи їх ресурс на 7-10 років. За цей час треба спроектувати новий вітчизняний вертоліт, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. А "Мотор Січ" вже починає проводити модернізацію російських вертольотів Мі-8 для подовження терміну їх служби.

Це важливо з точки зору перспектив розвитку вітчизняної економіки, зростання потреб ряду її галузей в подібній техніці. Йдеться про пасажирські перевезення, потреби української армії та інших силових міністерств і відомств, сферу охорони здоров'я та про виконання завдань щодо запобігання і ліквідації наслідків стихійних лих та техногенних катастроф, переконаний Андрій Клюєв.

Він також додав, що нещодавно Президент дав доручення вже найближчим часом посилити МНС кількома новими вертольотами для поліпшення готовності до очікуваних лісових пожеж.