ЕКОЛОГІЯ

Агресивні стоки на Тернопіллі призвели до масової загибелі риби

На річці Серет неподалік обласного центру виявили масову загибель риби. Епіцентр біди зафіксували біля очисних споруд комунального підприємства «Тернопільводоканал». Власне, сюди з каналізаційної мережі Тернополя скинули стоки з надмірною концентрацією шкідливих речовин. Їх потрапляння у Серет, ймовірно, й спричинило складну ситуацію.

Провідний іхтіолог, завідувач сектору використання, відтворення водних живих ресурсів «Тернопільдержрибоохорони» Інна Гоч повідомила ЗМІ, що у Сереті масово знищені такі види риб, як карась, головень, жерех, пічкур, — усього 15 видів. На місце події одразу ж прибули й представники прокуратури області та контролюючих природоохоронних органів. За результатами перевірки, звісно ж, йтиметься про притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності та відшкодування збитків, заподіяних довкіллю. Працівники відділу інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції в області та санепідемстанції відібрали зразки води.

Як завжди, біда здебільшого приходить уночі. Саме під покровом темряви деякі підприємства зливають агресивні хімічні стоки. Лаборанти «Тернопільводоканалу» неодноразово фіксували викиди небезпечних речовин у каналізацію обласного центру. Згідно з довідкою цього підприємства, з «нижнього майданчика» каналізаційних очисних споруд скинули у Серет до 40 тис. куб. м за добу недостатньо очищених стоків.

Водоканалівці провели відповідний моніторинг і з’ясували, що агресивні стоки у каналізацію потрапляли здебільшого з промислового мікрорайону міста. Директор «Тернопільводоканалу» Володимир Кузьма твердить, що у відібраних у цьому мікрорайоні пробах стоків о шостій годині ранку  вміст шкідливих речовин перевищував норму у понад десять разів.

Ситуацію вдалося локалізувати. Очисні споруди станом на 14 травня «ще не цілком вийшли на належний режим роботи, проте біологічну очистку відновили». Триває приведення її до нормальних показників роботи. Стоки проходять повний цикл очистки, після чого за спрощеною схемою потрапляють у річку. Забруднену їхню частину ізолювали від Серету, вони перебувають на біологічних ставках підприємства. Лише після обробки спеціальним біологічним препаратом їх додатково очистять і скинуть у річку.

На ліквідацію наслідків екологічного лиха на Сереті, стверджують фахівці, потрібно 2-3 тижні.