В обласному управлінні полтавської міліції відбулася церемонія передачі матеріальної допомоги бійцям спецпідрозділу, які поїдуть боронити південно-східні кордони нашої країни. Продукти харчування та засоби особистої гігієни на суму близько 20 тисяч гривень для них зібрали підприємці, які створили відповідну раду при Полтавському міськвиконкомі. У їхніх подальших планах — зібрати допомогу і для бійців батальйону спеціального призначення «Полтава». Про це повідомив один із благодійників — підприємець Євген Дикань.

Представники нацменшин Полтавщини зібрали допомогу бійцям АТО. Фото Укрiнформу

Рада підприємців не вперше допомагає українським силовикам. Нещодавно вона надала матеріальну підтримку і батальйону територіальної оборони області.

Зробили свій посильний внесок у загальнонародну справу і працівники полтавського магазину «Чапаївський», які назбирали для учасників Антитерористичної операції три автобуси продуктів та речей і певну суму грошей. Зі слів продавчині цього магазину Валентини Петрівни, вона навіть не очікувала такої реакції полтавців на їхню ініціативу.

— Долучилося багато людей — працівники всієї торговельної мережі, овочевого ринку, просто небайдужі. Жертвували різні суми — хтось залишав по 200, 400, 500 гривень, а хто й 4 чи 6 гривень клав. М’ясники дали 50 кілограмів сала. Прийшла одна бабуся на милицях, принесла пучок петрушки та майже півсотні маленьких іконок для бійців. Якось приїхав великий чорний позашляховик, вийшов з нього чоловік, залишив певну суму і, не назвавшись, пішов. Допомагали і пальним. Загалом зібрали пожертвувань на суму понад 50 тисяч гривень.

Продукти й речі, за словами продавчині, завантажили у три автобуси і домовилися з управлінням ДАІ в Полтавській області про супровід до одного з блокпостів у Луганській області. Там їх заберуть наші військові.

Представник полтавського «Правого сектору» повідомив про те, що в місті й області є підприємці, які готові забезпечити бійців амуніцією і виділити на це мільйон гривень. Депутати Полтавської міської ради також не стоять осторонь цієї проблеми. Прийнявши рішення щодо внесення змін до Програми соціального забезпечення та соціального захисту населення на 2014 рік, вони вирішили забезпечити пільговий проїзд і людям, які перебували в зоні проведення Антитерористичної операції. Це щодо надання матеріальної допомоги і підтримки нашим захисникам.

Окрім того, при органах влади Полтавщини діє «гаряча лінія», на яку можуть звернутися по допомогу жителі Донецької і Луганської областей, де нині тривають воєнні дії, а також жителі окупованого Криму, які хочуть переселитися у більш спокійні регіони. Для таких громадян на території області обов’язково знайдуть пристойне, хай і з частковими зручностями, житло. Номери обласного контактного центру Полтавської обласної ради (0532) 56 20 52; 0 800 502 230. Також консультації можна отримати за адресою: м. Полтава, вул. Жовтнева, 36, каб. 146 (Полтавський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді).

Один із ключових напрямів роботи Полтавської обласної влади залишається і формування батальйонів територіальної оборони та спецпідрозділів міліції для захисту рідної землі від терористів та сепаратистів. На цей час Полтавський батальйон ТО повністю укомплектовано та оснащено всім необхідним, він один із найкращих у країні. Владі вдалося вирішити побутові проблеми бійців — їх забезпечили і зброєю, і амуніцією, вони пройшли навчання і вже беруть участь в Антитерористичній операції в східних регіонах, навіть відзначилися: затримали кілька груп терористів.

Для допомоги військовим та міліцейським спецпідрозділам «Каскад», «Полтава» і «Кременчук» обласна влада залучає спонсорів, які за час, відколи триває АТО, пожертвували на потреби військових понад 1,5 мільйона гривень, а також виділяє кошти з обласного бюджету: майже 400 тисяч гривень на одноразову грошову допомогу солдатам та офіцерам батальйону ТО і близько 300 тисяч гривень — на вирішення матеріально-технічних проблем.

Нині в області триває робота зі створення спеціального фонду, який збиратиме кошти на потреби оборони і допомогу переселенцям із Криму та сходу України.

«Телефонна гаряча лінія» — 0-800-507-309: для тих, хто виїжджає з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, а також вимушено залишає окремі населені пункти  Донецької та Луганської областей.