Кроки уряду, спрямовані на реформування енергетичного сектору, і питання поглиблення співпраці у цій царині обговорили Прем’єр-міністр Володимир Гройсман і особливий Посланник та Координатор з енергетичних питань Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Амос Хокстайн.

Глава уряду поінформував поважного гостя, що нинішній склад Кабінету Міністрів ухвалює необхідні рішення заради якнайшвидшого досягнення енергоефективності та енергонезалежності нашої країни. Уряд також налаштований на знищення корупційних схем, що існують у цих сферах.

Досягнення енергонезалежності, на думку Володимира Гройсмана, має бути одним з найголовніших пріоритетів країни, особливо в умовах російської воєнної агресії. «Я завжди казав, що Росія не лише пішла на нас зброєю і танками, а ми отримали економічну, інформаційну та енергетичну агресію, — висловив позицію Прем’єр. — Тому наше завдання абсолютно чітке: раціонально й ефективно споживати та максимально видобувати власні енергетичні ресурси як традиційні, так і альтернативні».

У цьому напрямі поглиблення співпраці України зі Сполученими Штатами має стратегічне значення. «Повністю підтримую максимальне поглиблення нашої взаємодії в усіх можливих напрямах для досягнення мети — швидкої ефективної енергонезалежності нашої держави», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Володимира Гройсмана.

Прем’єр-міністр також повідомив, що в день чергового засідання  уряд ухвалив рішення про початок приватизації ПАТ «Одеський припортовий завод»: «Ми знайшли правильні рішення, які дадуть нам змогу забезпечити абсолютно прозору, відкриту й конкурентну приватизацію. Ми йтимемо далі цим шляхом і українському суспільству даватимемо альтернативу популістам. А альтернатива — у професійних, чесних і правильних рішеннях».

Окремо глава уряду наголосив на необхідності інституційного зміцнення НАК «Нафтогаз України» та проведення реструктуризації компанії.  У цьому контексті Володимир Гройсман торкнувся ідеї створення Фонду енергоефективності. «Це може бути дуже гарним публічним інструментом для підвищення енерго?ефективності України», — зазначив Прем’єр-міністр.

Особливий Посланник та Координатор з енергетичних питань Державного департаменту США підтримав ухвалене нашим урядом рішення про встановлення ринкової ціни на газ, а також наміри щодо проведення публічної приватизації державних підприємств.

Амос Хокстайн наголосив, що важливо досягти енергетичної незалежності країни, побороти корупцію у цій сфері та забезпечити ефективне управління в енергетичному секторі. Сполучені Штати підтримують Україну на шляху реформ в енергетичній галузі.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»