РЕКОНСТРУКЦІЯ

Кульмінацією масштабних урочистостей з нагоди 67-ї річниці звільнення Одеси від німецьких та румунських загарбників стала яскрава реконструкція бою за звільнення міста, проведена на місці реальних битв квітня 1944-го.

Понад 600 шанувальників історичної реконструкції прагнули відтворити атмосферу доленосної для міста битви неподалік нинішнього селища Чорноморське, на території колишнього військового полігону. У роки війни тут розташовувалася 412 батарея - один зі знакових об'єктів героїчної оборони Одеси 1941 року. На честь її захисників торік спорудили новий меморіальний комплекс.

Бійців, які звільняли місто від загарбників, уже вдруге вшановують грандіозним військово-патріотичним дійством. За сприяння місцевої влади та Міноборони його підготували Київський молодіжний клуб "Червона Зірка" та одеський клуб "Воїнська доблесть". Цього року до одеської реконструкції долучилися військово-історичні клуби не лише з України, а й з Росії, Білорусі, Естонії, Латвії, Румунії, Чехії та Польщі. Всі вони - учасники ІІ Міжнародного воєнно-історичного фестивалю "За рідну Одесу". Кількість учасників була вдвічі більшою від торішньої. Видовищність дійства зумовили і залучені літаки одеського авіаклубу та піротехніки Одеської кіностудії.

Обласне та міське керівництво сподівається, що фестиваль стане доброю традицією і набуватиме дедалі більшого розмаху.

Видовищність дійства зумовили і залучені літаки одеського авіаклубу та піротехніки Одеської кіностудії.